ГоловнаСвіт

Парламент Нідерландів визнав геноцидом вбивства вірмен в Османській імперії

Туреччина, яка є наступницею Османської імперії, відкидає звинувачення в геноциді 1915-1923 років.

Парламент Нідерландів визнав геноцидом вбивства вірмен в Османській імперії
Фото: EPA/UPG

Нижня палата парламенту Нідерландів більшістю голосів підтримала визнання геноцидом масового вбивства вірмен в Османській імперії в 1915 році, повідомляє Радіо Свобода.

Незважаючи на таке голосування, виконувач обов'язків міністра закордонних справ країни Сігрід Кааг заявила, що кабінет міністрів "продовжить проявляти стриманість" в політично чутливому питанні.

Відносини між Туреччиною та Нідерландами погіршилися в минулому році, коли Нідерланди відмовили турецьким міністрам в доступі до країни, щоб провести кампанію за референдум, який в результаті відбувся і надав президенту Таїпу Ердогану більше повноважень.

Туреччина, яка є наступницею Османської імперії, відкидає звинувачення в геноциді 1915-1923 років. Анкара стверджує, що від 300 до 500 тисяч вірмен і таке ж число турків загинули в громадянській війні, коли вірмени повстали проти османських правителів і підтримали вторгнення російських військ.

Вірмени стверджують, що близько півтора мільйона осіб було вбито в Османській імперії під час насильства, що спалахнуло в 1915 році. Багато країн підтримують Вірменію у визнанні різанини геноцидом. Не менш як 23 країни, включаючи Францію і Німеччину, визнали вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram