ГоловнаСвіт

Баски-сепаратисти планують розпустити ЕТА

У минулому році угруповання початку роззброєння.

Баски-сепаратисти планують розпустити ЕТА
Фото: EPA/UPG

Баскське сепаратистське угруповання ЕТА (Euskadi Ta Askatasuna, "Країна басків і свобода") може припинити існування, пише "Радіо Свобода" з посиланням на іспанські ЗМІ.

Влітку 2018 року члени ЕТА голосуватимуть з цього приводу. Якщо більшість членів проголосують за розформування, то організація припинить своє існування.

Крім того, баскські сепаратисти планують офіційно вибачитися перед близькими загиблих і постраждалих від їх діяльності. Стверджується, що ЕТА також оприлюднить відомості про злочини, які досі не розкриті. За словами представників організації, вони мають намір зосередитися на політичному врегулюванні конфліктів.

Угруповання протягом десятиліть вело боротьбу на території Іспанії і Франції за створення окремої баскської держави по обидва боки Піренейських гір. За цей час бойовики ЕТА вбили близько 850 осіб. Першою відомою жертвою організації став голова таємної франкістської поліції Мелітон Мансанас, якого застрелили в 1968 році в баскському порту Сан-Себастьян. Загалом в результаті терактів, організованих ЕТА, загинуло понад 800 осіб.

У січні 2011 року ЕТА оголосила про відмову від насильства і постійне перемир'я з урядами обох держав, але Мадрид відмовився вести з нею переговори.

Лидер группировки ЭТА Микель Ирасторза был задержан на юго-западе Франции в ноябре 2016 года.

В 2017 году ЭТА начала разоружение.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram