ГоловнаСвіт

Іран дотримується норм ядерного угоди, - МАГАТЕ

Тегеран повідомив в листі до МАГАТЕ про рішення виготовляти в майбутньому "військово-морські ядерні двигуни".

Іран дотримується норм ядерного угоди, - МАГАТЕ
МАГАТЭ
Фото: www.iaea.org

Ісламська Республіка Іран дотримується норм ядерної угоди 2015 року, підписаної з шістьма світовими лідерами.

Про це йдеться в конфіденційному щоквартальному звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передає "Радіо Свобода".

У звіті зазначено, що кількість центрифуг для збагачення урану, загальний запас іранського низькозбагаченого урану і обсяги реакторного холодоагенту залишаються на рівні, нижчому від узгодженого максимуму.

У доповіді також йдеться, що Іран повідомив у листі до МАГАТЕ про рішення виробляти в майбутньому "військово-морські ядерні двигуни". У такому разі, як повідомили в МАГАТЕ, Іран повинен надати вихідну інформацію про ці конструкції.

Звіт МАГАТЕ з'явився на чотири місяці раніше від терміну, встановленого президентом США Дональдом Трампом для Конгресу і європейських союзників, щоб змінити "катастрофічні", як він висловився, "недоліки в угоді", інакше США можуть вийти з числа підписантів. Трамп і деякі інші офіційні особи в США заявляють, що Тегеран порушує "дух" угоди і використовує свою програму балістичних ракет, щоб оминути  ядерні обмеження. Іран це спростовує і стверджує, що дотримується угоди, а також наполягає, що його ядерна програма призначена виключно для мирних цілей, як, наприклад, виробництво електроенергії.

Угода, підписана Іраном зі США, з Великобританією, Францією, Німеччиною, Китаєм і Росією у 2015 році, обмежила ядерну програму Ірану в обмін на ослаблення економічних санкцій проти Тегерана.

У своїх звітах МАГАТЕ раніше стверджувало, що Іран дотримується угоди протягом двох років з моменту набуття чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram