ГоловнаСвіт

Парламент Каталонії зібрався на перше після виборів засідання

Каталонський парламент до кінця місяця має обрати уряд.

Парламент Каталонії зібрався на перше після виборів засідання
Фото: EPA/UPG

Парламент Каталонії зібрався на перше засідання після виборів 21 грудня, на яких більшість отримали партії, що підтримують незалежність регіону.

Про це повідомляє DW

"Новообраний парламент Каталонії в середу, 17 січня, зібрався на перше засідання. Депутати повинні обрати спікера і віце-спікерів", - ідеться в повідомленні.

Відзначають, що каталонський парламент до кінця місяця має обрати уряд. Напередодні ввечері партії, які виступають за незалежність регіону і мають більшість у парламенті, підтвердили домовленість підтримати кандидатуру колишнього лідера регіону Карлеса Пучдемона на посаду голови уряду. При цьому в них може виникнути проблема під час голосування за необхідні рішення, оскільки троє з 70 їхніх депутатів залишаються за ґратами, а без їхніх голосів у партії немає більшості.

Ув'язнені - колишній віце-прем'єр каталонського уряду Оріол Жункерас, екс-міністр внутрішніх справ регіону Жоакім Форн і один із лідерів руху за незалежність Каталонії Жорді Санчес - звернулися до парламенту з проханням делегувати свої голоси колегам у партіях. Ще п'ять обраних депутатів парламенту, включаючи Пучдемона, перебувають за кордоном.

Нагадаємо, 21 грудня в Каталонії пройшли позачергові вибори в парламент, які завершилися перемогою прихильників незалежності регіону. Три партії, що виступають за незалежність Каталонії, сумарно отримали більш ніж половину зі 135 депутатських крісел у новому парламенті. Однак найбільше голосів отримала партія "Громадяни", яка виступає за єдність регіону з Іспанією.

Політична криза в Каталонії почалася 1 жовтня 2017 року, коли в регіоні відбувся референдум про незалежність, більш ніж 90% учасників якого підтримали незалежність регіону від Іспанії. При цьому явка виборців становила лише близько 43%.

Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним. Мадрид розпустив парламент і уряд Каталонії після того, як парламент регіону прийняв декларацію про незалежність від Іспанії. Центральний уряд ввів пряме управління регіоном і призначив вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram