ГоловнаСвіт

Представники Придністров'я вперше побували на переговорах у ПАРЄ

Їх запросили для обговорення придністровського врегулювання.

Представники Придністров'я вперше побували на переговорах у ПАРЄ
Фото: mfa-pmr.org

Представники Придністров'я 16 січня вперше взяли участь у заході на майданчику Парламентської асамблеї Ради Європи. Як повідомляє молдовське видання newsmaker, їх запросили на засідання підкомітету ПАРЄ з конфліктів.

За дорученням придністровського лідера Вадима Красносільського вони розповіли про те, як Кишинів противився об'єднанню двох берегів Дністра і чому тепер Молдові та Придністров'ю слід "цивілізовано розлучитися". Моделлю для вирішення конфлікту на Дністрі вони назвали досвід поділу Чехословаччини.

Представники Придністров'я висловилися за те, щоб їх запрошення на заходи на майданчику ПАРЄ стало регулярною практикою. Спікер Верховної ради Придністров'я Олександр Щерба навіть висловився за надання делегації Придністров'я статусу спостерігача в цій структурі, щоб "безпосередньо доносити позицію ПМР з усього спектру питань, які зачіпають інтереси Придністров'я".

Молдовську делегацію на засіданні підкомітету очолювала нещодавно призначена віце-прем'єр з реінтеграції Кристина Лесник.

З боку ЄС у дискусії брали участь директор з питань Росії, країн "Східного партнерства", Центральної Азії та ОБСЄ Європейської служби зовнішніх дій Люк Девін і колишній спецпредставник австрійського головування в ОБСЄ 2017 року Вольф Дітріх Хайм.

Це вперше за останні 15 років, коли питання придністровського врегулювання обговорюється на майданчику ПАРЄ, і вперше до дискусії запросили представників Тирасполя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram