ГоловнаСвіт

Ратко Младича засудили до довічного ув'язнення за геноцид

Суд відмовився призначити інше покарання на прохання захисту Младича.

Ратко Младича засудили до довічного ув'язнення за геноцид
Ратко Младич до оглашения приговора
Фото: EPA/UPG

Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії засудив сербського генерала Ратко Младича до довічного ув'язнення за геноцид, злочини проти людяності і військові злочини.

Про це повідомляє "Медуза"

Суд відмовився призначити інше покарання на прохання захисту Младича: адвокати, зокрема, посилалися на поганий стан здоров'я генерала.

Младича звинувачували по 11 пунктах, у тому числі за облогу Сараєва з 1992 по 1996 рік і за вбивство 8000 мусульман у Сребрениці 1995 року. Сторона звинувачення просила засудити Младича до довічного ув'язнення - максимального покарання, яке може призначити Трибунал.

На суді Младич неодноразово відкидав висунуті проти нього звинувачення. Під час оголошення вироку суд відмовився перерватися через погане самопочуття Младича. Після цього генерал почав гучно протестувати - і його вивели з залу. Йому дали можливість спостерігати за процесом по телевізору.

Після розпаду Югославії 1992 року на території Боснії і Герцеговини почався збройний конфлікт між сербами з одного боку і боснійськими мусульманами і хорватами з іншого. Війна припинилася після втручання НАТО. Кількість загиблих у результаті конфлікту, за різними даними, становить від 100 до 200 тисяч осіб.

Під час війни Младич, якому зараз 75 років, очолював Генштаб Збройних сил Республіки Сербської. 1993 року ООН створила Міжнародний трибунал для переслідування тих, хто скоював військові злочини під час конфлікту, злочини проти людяності і геноцид.

Раніше Трибунал уже визнав винним у геноциді й інших злочинах колишнього президента Республіки Сербської Радована Караджича - його засудили до 40 років в'язниці. Колишній президент Сербії, а потім Союзної республіки Югославія Слободан Мілошевич також був звинувачений - він помер 2006 року, коли процес ще не завершили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram