ГоловнаСвіт

Рада Федерації РФ схвалила закон про визнання зарубіжних ЗМІ іноагентами

Мін'юст РФ надіслав повідомлення на адресу дев'яти ЗМІ з попередженням про можливість включення в список іноагентів.

Рада Федерації РФ схвалила закон про визнання зарубіжних ЗМІ іноагентами
Совет Федерации России
Фото: council.gov.ru

Рада Федерації Росії схвалила законопроект, що дозволяє Мін'юсту визнавати іноземними агентами будь-які закордонні ЗМІ.

Про це повідомляє "Дождь". Дума прийняла поправку у всіх читаннях за один день як відповідь на дії влади США щодо Russia Today. РПЛ рекомендував Раді Федерації відхилити законопроект і відправити на доопрацювання.

Сенатори схвалили законопроект на пленарному засіданні сьогодні. За нього проголосували 154 особи, одна утрималася.

Закон не вводить ніякої цензури і по суті не обмежує діяльність зарубіжних ЗМІ і їх фінансування, підкреслив голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас, який виступав доповідачем щодо законопроекту.

Сенатори уважно розглянули висновок РПЛ, проте вирішили, що "з точки зору юридичної техніки, предмета регулювання, з точки зору цілей регулювання" законопроект коректний і може бути прийнятий, додав Клішас.

З критикою законопроекту виступила сенатор Людмила Нарусова. Адекватна і дзеркальна відповідь на утиски російських ЗМІ з боку США російські законодавці повинні дати, проте зайва ця квапливість, з якою виконувалося відповідне доручення президента і від якої потерпають "деякі неохайні формулювання", зауважила вона. Прийняття рішень дається на відкуп Мін'юсту РФ, а відсутність критеріїв, за якими він може визнати ЗМІ іноагентом, робить ситуацію небезпечною, зазначила вона.

Йдеться про поправку до закону про ЗМІ, відповідно до якої будь-яка юрособа або будь-яка "іноземна структура без утворення юридичної особи", що поширюють інформацію і отримують фінансування та інше майно від іноземних джерел, можуть бути визнані уповноваженим органом виконавчої влади (Мін'юстом) іноземним агентом. До них застосовуватимуть норми федерального закону про некомерційні організації, які регулюють діяльність некомерційних організацій, що виконують функції іноземного агента, однак які саме - вирішуватиме російський Мін'юст.

Раніше президентська Рада з прав людини рекомендувала Раді Федерації відхилити цей законопроект і відправити його в Думу на доопрацювання.

У своєму висновку РПЛ звернула увагу на те, що законопроект прирівнює ЗМІ до іноземних агентів тільки на підставі наявності закордонного фінансування, тоді як будь-які іноземні ЗМІ отримують доходи із зарубіжних джерел.

Держдума прийняла поправку в прискореному режимі - у всіх читаннях - минулої середи. Депутати пояснили необхідність цього закону у відповідь заходами на дії Мін'юсту США щодо російського телеканалу Russia Today, який зобов'язали зареєструватися іноземним агентом.

Минулого тижня Мін'юст РФ надіслав повідомлення на адресу дев'яти ЗМІ з попередженням про можливість включення в список іноагентів. Серед них виявилися "Голос Америки", "Кавказ.Реалії", "Крим.Реалії", "Сибір.Реалії", "IdeL.Реалії", телеканал "Настоящее время", "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РСЕ/РС)", татаро-башкирська служба "Радіо Свобода" (Azatliq Radiosi) і проект "Фактограф".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram