ГоловнаСвіт

BuzzFeed: Трамп не хоче давати Україні зброю безкоштовно

Президент США розраховує, що Україна щось заплатить.

BuzzFeed: Трамп не хоче давати Україні зброю безкоштовно
Фото: пресс-служба президента

Американське видання BuzzFeed з посиланням на джерела в американському уряді пише, що президент США Дональд Трамп може представити програму військової допомоги Україні на суму 40-50 млн доларів у найближчі тижні. Але основна проблема в тому, що Трамп не хоче допомагати безкоштовно.

"Трамп хоче двосторонню угоду. Україна витрачає майже 7% ВВП на оборону, тому цілком обґрунтовано очікувати, що Україна заплатить за це", - наводить видання слова чиновника з Державного департаменту. У вересні на РНБО було прийнято рішення, що витрати на забезпечення нацбезпеки і оборони наступного року становитимуть не менш ніж 5% від валового внутрішнього продукту. У грошах це близько 165 млрд гривень, що на 15% більше, ніж у 2017 році.

Інше анонімне джерело вказало, що президент Петро Порошенко теж винен у такій позиції Трампа. "Порошенко став жертвою власної риторики. Він декілька разів говорив Трампу, який сильний партнер Україна, зі зростаючою економікою та витратами на оборону", - цитує видання своє джерело.

У п'ятницю ABC News повідомило, що Рада національної безпеки США прийняла рішення виділити грантовий пакет у розмірі 47 мільйонів доларів українському уряду для придбання американських військових озброєнь, включаючи потужні протитанкові ракети Javelin. Однак джерела BuzzFeed стверджують, що угода все-таки передбачатиме продаж в якійсь формі, а не прямий грант.

"Я чув, що Трамп не проти передачі озброєнь, але він хоче, щоб за них заплатили. Я думаю, в якийсь період часу доведеться щось заплатити за поставки зі США", - підтверджує колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Окрім того, переконати президента США продати зброю буде простіше, ніж розповідати йому про необхідність підтримати поствоєнний світовий порядок або захистити ліберальні демократичні цінності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram