ГоловнаСвіт

ФСБ перехоплює управління над внутрішньою політикою Росії, - "Новая газета"

"Спецслужби близькі до того, щоб отримати прямий контроль над передвиборною кампанією в Росії".

ФСБ перехоплює управління над внутрішньою політикою Росії, - "Новая газета"
Фото: ura.ru

Обшуки у "Відкритій Росії" пов'язані із зачищенням непідконтрольних ФСБ політичних гравців напередодні виборів.

Про це пише автор "Новой газеты" Кирило Мартинов.

При цьому наголошується, що одночасно ведеться "звіт про виконану роботу і демонстрацію сили - і потенційним "клієнтам", тобто тим, до кого теж можуть прийти з обшуком, і своїм конкурентам - у тому числі, судячи з усього, всередині адміністрації президента".

Автор підкреслює, що "тиск на політактивістів має показати Кремлю, що спецслужби ефективніше справляються з проблемами і саме за ними - в інтересах, зрозуміло, безпеки країни - має бути останнє слово в політичних питаннях".

На думку Мартинова, в тій самій стилістиці силової зачистки реалізовано адміністративний арешт Олексія Навального і Леоніда Волкова напередодні анонсованої на 7 жовтня великої протестної акції. До цього моменту регіональна влада реалізовувала іншу установку: акції погоджувати тільки там, де вони за визначенням не збиратимуть багато людей. Спроба маргіналізації прихильників Навального, розвалу вуличної мобілізації його кампанії була збудована як російська версія soft power.

Волков спочатку несподівано вийшов на волю - і це виглядало як частковий реванш з боку управління внутрішньої політики адміністрації президента. Але через кілька годин його затримали знову. Його відвезли в невідомому напрямку.

"Якщо взяти ширшу перспективу і проаналізувати не тільки тиск на опозиційних політиків, а й бюрократичну модель напередодні виборів 2018 року, то ми виявимо схожу картину, - йдеться в матеріалі. - Спецслужби нав'язують країні власні уявлення про цілі політичного розвитку і методи політичної участі".

Нинішня ротація регіональних еліт де-факто була запущена ФСБ і відкрита разом з арештами губернаторів Олександра Хорошавіна, В'ячеслава Гайзера і Микити Бєлих, підкреслює Мартинов. Заступники деяких керівників регіонів, які йдуть у відставку протягом останніх тижнів, зокрема губернатора Приморського краю Володимира Міклушевського, також давно в оперативній розробці.

ФСБ прямо контролює культурну політику - про це з великим резонансом було заявлено після домашнього арешту режисера Кирила Серебренникова. Мовляв, справу режисера передано в службу захисту конституційного ладу ФСБ, оскільки ця організація має спеціальні навички роботи з інтелігенцією.

"Спеціального політичного відділу на Луб'янці поки що формально немає. Але вплив людей у цивільному на прийняття політичних рішень відчутний все дужче, - резюмує автор статті. - Політичні амбіції ФСБ, вже очевидно виходять далеко за рамки відомчих, продовжують рости. Спецслужби близькі до того, щоб отримати прямий контроль над передвиборною кампанією, перетворивши адміністрацію президента на провідників своїх рішень. Це посилення відбувається на тлі кланових конфліктів, в які інвестовано основні сили решти учасників російського політичного ринку".

Нагадаємо, що наприкінці вересня ФСБ склала на Telegram протокол за відмову надати доступ до повідомлень користувачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram