ГоловнаСвіт

На Львівщині відсвяткували ювілей Нобелівського лауреата зі США

Професор Роалд Гофман народився в місті Золочів Львівської області.

Скрін відеозвернення Гофмана до жителів Золочева і українців
Скрін відеозвернення Гофмана до жителів Золочева і українців

Цього тижня виповнилося 80 років одному з Нобелівських лауреатів, який народився в Україні - уродженцю міста Золочів Львівської області, професору Роалду Гофману (Корнельський університет, США).

Під час Голокосту Роалд був одним із тих небагатьох євреїв численної Золочівської єврейської громади, яким вдалося вижити. Героїчний учинок української сім'ї Дюк із селища Унів, яка ховала Роалда, його матір і дядька, зберіг життя майбутньому Нобелівському лауреату з хімії.

З нагоди дня народження відомого земляка в місті Золочів відбулася низка заходів, присвячена видатному уродженцю міста. Зокрема, відреставровано й урочисто відкрито будинок, де народився і провів дитячі роки Роалд, встановлено інформаційну дошку з інформацією про цей факт і основними біографічними фактами Гофмана.

Також у приміщенні Золочівського замку пройшли наукові "гофманівські читання", в яких узяли участь працівники міської ради, жителі міста, а також представники єврейської громади зі Львова.

Відкриття інформаційного стенду в м. Золочів, присвяченого Роалду Гофману
Відкриття інформаційного стенду в м. Золочів, присвяченого Роалду Гофману

Роалд Гофман, своєю чергою, записав зворушливе звернення до громади міста Золочів, в якому висловив свою величезну підтримку жителям міста і всім українцям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram