ГоловнаСвіт

Навчання російських військових у Білорусі можуть бути "троянським конем", - генерал НАТО

Росія вже використовувала подібну тактику для анексії Криму, на Донбасі та в Сирії.

Навчання російських військових у Білорусі можуть бути "троянським конем", - генерал НАТО
Фото: weebly.com

Східноєвропейські країни НАТО і Україна побоюються, що російські військові навчання в Білорусі "Захід-2017" можуть виявитися "троянським конем", за допомогою якого Росія залишить там завезену військову техніку.

Про це заявив генерал-лейтенант Бен Ходжес, командувач американськими силами в Європі, повідомляє Reuters.

"Люди стурбовані, що це "троянський кінь". Вони кажуть: "Ми просто проводимо навчання", а потім раптом вони перекинуть усіх цих людей і сили кудись", - сказав він.

Дипломати НАТО вважають, що Росія вже використовувала подібну тактику для анексії Криму, на Донбасі та в Сирії. Деякі союзники США по НАТО вважають, що російські навчання можуть налічувати понад 100 тис. військовослужбовців і включати підготовку щодо ядерної зброї.

Ходжес наголосив, що союзники США будуть уважно стежити за російською військовою технікою в Білорусі. Поки ж, за його словами, підстав для таких дій немає. За словами Ходжеса, єдиним додатковим заходом на час проведення цих військових навчань буде відправлення 120 десантників в Естонію, Латвію і Литву.

Ходжес також зазначив, що "більша відкритість Москви в питанні військових навчань могла б заспокоїти країни Східної Європи".

Нагадаємо, масштабні стратегічні навчання "Захід-2017" пройдуть з 14 по 20 вересня цього року одночасно на декількох полігонах Росії та Білорусі. Анонсуючи маневри, міністр оборони РФ Сергій Шойгу назвав їх "головним заходом спільної підготовки російських і білоруських збройних сил у 2017 році".

У НАТО зазначають, що під час попередніх великомасштабних маневрів у 2013 році Росія відпрацювала дії спецназу і провела випробування, які пізніше використовувалися під час анексії Криму.

Міністр оборони Естонії Маргус Цахкна вважає, що російські війська можуть залишитися в Білорусі після вересневих навчань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram