ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Вирок Навальному у справі "Кіровлісу" набув чинності. Опозиціонер не зможе брати участь у виборах президента

Суд залишив без задоволення скаргу Навального.

Вирок Навальному у справі "Кіровлісу" набув чинності. Опозиціонер не зможе брати участь у виборах президента
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Суддя Кіровського обласного суду Михайло Обухів залишив без задоволення скаргу політика Олексія Навального і підприємця Петра Офіцерова на вирок у справі "Кіровлісу". Таким чином вирок набув чинності.

Про це повідомляє "Медуза".

Звинувачення на засіданні просило залишити вирок без змін. Захист Навального та Офіцерова просив скасувати вирок.

8 лютого в Ленінському суді Кірова Навального і Офіцерова повторно визнали винними в розкраданні майна підприємства "Кіровліс". Навальний отримав п'ять років умовно, Офіцеров - чотири роки умовно.

Судимість за тяжкою статтею про присвоєння або розтрату забороняє Навальному висуватися на майбутніх виборах президента Росії. Сам політик заявляв, що має намір оскаржити цю заборону в Конституційному суді.

Справу "Кіровлісу" розглянули повторно після скасування першого вироку. Рішення було скасоване, оскільки Європейський суд з прав людини ухвалив, що Навального та Офіцерова засудили за дії, які не можна відрізнити від звичайного ведення бізнесу. Мотивувальна частина нового вироку майже не відрізняється від старого.

Перший вирок у цій справі винесли в 2013 році. Навального і Офіцерова засудили до реальних термінів, однак пізніше замінили покарання на умовне. Вони звернулися до ЄСПЛ. Суд визнав, що під час процесу було порушено право на справедливий розгляд. Після цього Верховний суд скасував вирок і відправив справу на новий розгляд.

Нагадаємо, що в ЄС засудили вирок Навальному

На думку Навального, вирок спрямований на те, щоб позбавити його можливості брати участь у президентських виборах 2018 року. Однак голова його передвиборного штабу Леонід Волков вважає, що вирок не вплине на можливість участі у виборах: норма, яка забороняє засудженим за тяжкі та особливо тяжкі злочини брати участь у виборах, на його думку, суперечить Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram