ГоловнаСвіт

HRW заявила про радянське походження бомб з зарином у Сирії

Йдеться про бомби ХАБ-250 або ХАБ-500.

HRW заявила про радянське походження бомб з зарином у Сирії
Фото: hrw.org

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) стверджує, що в сирійській провінції Ідліб могли бути використані авіабомби радянського виробництва, призначені саме для проведення хімічних атак.

Організація опублікувала нові дані про застосування хімічної зброї в Сирії. Зокрема, автори доповіді спростовують заяви Москви та Дамаска про те, що причиною загибелі 92 осіб від отруєння зарином у провінції Ідліб могло стати потрапляння бомби в склад із токсичними речовинами.

У матеріалі йдеться, що фотографії і відеозаписи, зроблені в Хан-Шейхуні, свідчать про те, що там, імовірно, були використані авіаційні бомби радянського виробництва, які спеціально створили для доставки зарину. Йдеться про бомби ХАБ-250 або ХАБ-500. На уламках з провінції Ідліб, зображення яких наводить правозахисна організація, видно зелене маркування, яка наносили саме на подібні боєприпаси.

Фото: hrw.org

Схожі на ХАБ-250 та інші уламки бомби виявили місцеві жителі у воронці.

HRW також стверджує, що з грудня 2016 року сирійська армія як мінімум чотири рази використовувала авіабомби з отруйними речовинами, а також розпорошувала гази з вертольотів.

Раніше лабораторії Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) встановили, що під час удару сирійської урядової авіації по місту Хан-Шейхун 4 квітня мирне населення постраждало від газу зарин або подібного йому. Жертвами хіматаки стали щонайменше 100 осіб. За версією російських військових, сирійська авіація завдала удару по великому складу боєприпасів, де бойовики зберігали хімзброю.

США поклали відповідальність за атаку на президента Сирії Башара Асада і 7 квітня завдали удару крилатими ракетами по авіавабазі сирійських військ у "Шайрате".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram