ГоловнаСвіт

Данія та Європол домовилися обійти результати негативного референдуму

Умовою для домовленості є те, що Данія буде залишатися частиною Шенгенської зони.

Данія та Європол домовилися обійти результати негативного референдуму

Європарламент і парламент Данії проголосували за спеціальну угоду, що дозволяє країні продовжувати співпрацю з Європолом після того, як на референдумі більшість датчан відкинули участь у загальній політиці ЄС у сфері юстиції.

Про це повідомляє данське видання The Local.

"Спеціальна угода з ЄС дозволить зменшити наслідки виходу Данії з Європолу", - йдеться в повідомленні.

За даними медіа, угода визначає, якою інформацією з баз даних Європолу зможе користуватися Данія, а також процедуру доступу до них. Зокрема, Данія не матиме прямого доступу до пошукових баз Європолу, але зможе контактувати з датськомовним персоналом Європолу, який буде перевіряти базу даних і додавати дані від імені датської поліції.

Як зазначається, умовою для домовленості є те, що Данія буде залишатися частиною Шенгенської зони.

Для того, щоб угода набула чинності, за неї повинні проголосувати 27 країн ЄС. Однак, за даними медіа, на цьому етапі перепони не очікуються.

Згідно з новими регулятивними нормам Європолу, які набувають чинності 1 травня, Данія не могла залишатися членом Європолу в зв'язку з негативними результатами референдуму 2015 року. Тоді йшлося про введення низки законів, які дозволили б продовжити співпрацю в рамках Європейського поліцейського управління - Європолу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram