ГоловнаСвіт

Спостерігачі заявили про можливе підтасовування 2,5 млн голосів на референдумі в Туреччині

У соцмережах з'явилися відео, на яких зафіксовано, що деякі люди голосують більше, ніж один раз.

Спостерігачі заявили про можливе підтасовування 2,5 млн голосів на референдумі в Туреччині
Фото: EPA/UPG

Близько 2,5 млн голосів могли бути підтасовані на референдумі в Туреччині, який завершився тим, що 51,41% виборців проголосували за розширення повноважень президента.

Про це заявила Алєв Коруна, австрійський член місії спостерігачів на референдумі в Туреччині від Ради Європи, повідомляє агентство Рейтер

"Ідеться про те, що насправді закон дозволяє тільки офіційні конверти для голосування. Однак Вища виборча комісія постановила, що конверти без офіційного штампу повинні бути допущені", - сказала вона.

"Є підозра, що близько 2,5 млн голосів могли бути підтасовані", - зазначила австрійський парламентарій.

Вона також зазначила, що поліція в прокурдському місті Діярбакир заважала двом її колегам потрапити на місце голосування. Також член комісії заявила, що в соцмережах з'явилися відео, на яких зафіксовано, що деякі люди голосують більше, ніж один раз, проте офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Референдум про розширення президентських повноважень відбувся в Туреччині 16 квітня. В результаті голосування, яке може стати поворотним моментом в історії країни, Туреччина перетвориться з парламентської на президентську республіку. Прийняті на референдумі поправки до конституції наділяють президента країни Реджепа Ердогана безпрецедентними повноваженнями і фактично дозволяють йому залишитися на цій посаді до 2029 року.

У понеділок результати референдуму були визнані дійсними, про що заявив голова Вищої виборчої ради країни Саді Гювен.

Нагадаємо, ОБСЄ заявила про невідповідність референдуму в Туреччині європейським стандартам. На думку ОБСЄ, агітаційна кампанія проходила в нерівних умовах на користь влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram