ГоловнаСвіт

ОБСЄ заявила про невідповідність референдуму в Туреччині європейським стандартам

Агітація відбувалася у нерівних умовах на користь влади.

ОБСЄ заявила про невідповідність референдуму в Туреччині європейським стандартам
Фото: EPA/UPG

Організація з безпеки і співробітництва у Європі заявила, що референдум в Туреччині не відповідав європейським стандартам, пише "Бі-бі-сі".

На думку ОБСЄ, агітаційна кампанія відбувалася у нерівних умовах на користь влади. "Наш моніторинг показав, що кампанія на підтримку відповіді "Так" домінувала у ЗМІ, і це поряд з перешкодами роботі ЗМІ, арештами журналістів і закриттям видань обмежило доступ виборців до інших точок зору", - заявили в організації. Також організація вказує на те, що губернатори провінцій використовували введений після путчу режим надзвичайного стану, щоб обмежити свободу зібрань і висловлення думок.

Технічні аспекти референдуму у ОБСЄ визнали хорошими, але також у заяві наголошується, що ЦВК у останній момент дозволив враховувати непроштамповані бюлетені, чим поставив під сумнів результати голосування.

"Загалом референдум не відповідав стандартам Ради Європи", - йдеться у заяві Цезаря Флоріна Преди, який очолює делегацію Парламентської асамблеї Ради Європи.

Референдум про розширення президентських повноважень відбувся у Туреччині 16 квітня. В результаті голосування, яке може стати поворотним моментом у історії країни, Туреччина перетвориться з парламентської на президентську республіку. Прийняті на референдумі поправки до конституції наділяють президента країни Реджепа Ердогана безпрецедентними повноваженнями і фактично дозволяють йому залишитися на цій посаді до 2029 року.

У понеділок результати референдуму були визнані дійсними, про що заявив голова Вищої виборчої ради країни Саді Гювен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram