ГоловнаСвіт

Британський парламент схвалив закон про запуск Brexit

Палата лордів відмовилася від внесення правок у документ.

Британський парламент схвалив закон про запуск Brexit
Фото: EPA/UPG

Палата лордів схвалила в первинному вигляді законопроект, що дає уряду право розпочати процес виходу Великобританії з Європейського Союзу, пише Бі-бі-сі.

Законопроект дозволяє (хоча формально не зобов'язує) прем'єр-міністра повідомити Євросоюз про намір Сполученого Королівства вийти зі складу ЄС, за що висловилися більшість британських виборців на референдумі в червні минулого року.

Уряд вніс законопроект у парламент наприкінці січня і наполягав на тому, що його повинні прийняти в незмінному вигляді. Нижня палата схвалила пропозицію уряду, проте палата лордів, в якій уряд не має більшості, на початку березня внесла в законопроект дві поправки.

Перша вимагала гарантувати, що ті громадяни інших країн ЄС, які вже живуть у Великобританії, зможуть далі жити в країні на колишніх умовах, незалежно від результату перемовин про вихід. У цілому британський уряд займає таку саму позицію, але він хотів би у відповідь домогтися аналогічних умов для британських громадян, які проживають в інших країнах ЄС. Країни ЄС відмовляються обговорювати будь-які аспекти виходу до подачі офіційного повідомлення згідно зі статтею 50 Лісабонського договору.

Друга поправка вимагає від уряду подати парламенту проект угоди про умови виходу до його підписання, щоб парламентарії могли висловити свої зауваження і навіть - теоретично - відхилити проект і зобов'язати уряд домогтися якихось інших умов.

Уряд вирішив, що обидві ці поправки обмежують його простір для маневру на майбутніх переговорах.

Зі змінами, внесеними лордами, законопроект повернувся в Палату громад. Та розглянула їх у понеділок, за наполяганням уряду вилучила обидві поправки і відправила документ в первісному вигляді назад у верхню палату.

У Палаті лордів противники "Брекзиту" з партії ліберал-демократів спробували знову внести аналогічні поправки, що призвело б до продовження законотворчого "пінг-понгу". Однак на цьому етапі Палата лордів більшістю голосів проголосувала проти нових поправок і тим самим схвалила законопроект у тому вигляді, в якому його вніс уряд.

Палата лордів не обирається і складається останніми роками не так з родових аристократів, як із ветеранів британської політики і видатних діячів інших сфер суспільного життя. Лорди бачать своє завдання в тому, щоб розглядати закони ретельніше і за потреби давати нижній палаті можливість змінити поспішно ухвалені рішення.

Аби набути чинності, закон ще повинна схвалити королева, втім це формальність.

Уряд неодноразово обіцяв подати повідомлення про намір вийти з ЄС до кінця березня. Ці терміни в цілому дотримуються, проте спекуляції про те, що повідомлення за статтею 50 Лісабонського договору буде подано вже у вівторок, ймовірно, не підтвердяться. Джерела в уряді в понеділок вдень говорили, що прем'єр-міністр почекає до кінця місяця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram