ГоловнаСвіт

Юнкер представив п'ять сценаріїв розвитку ЄС після Brexit

"Біла книга" містить основні напрямки політичної стратегії Євросоюзу.

Юнкер представив п'ять сценаріїв розвитку ЄС після Brexit
Фото: EPA/UPG

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер представив п'ять сценаріїв розвитку Європейського Союзу після виходу з нього Великобританії. У середу, 1 березня, він представив у Європарламенті так звану "Білу книгу" - документ, який містить основні напрямки політичної стратегії ЄС, передає DW.

"Brexit, яким би болісним і прикрим він не був, не зможе зупинити Європейський Союз у його русі до майбутнього. Ми рухаємося далі, ми повинні продовжувати рух", - заявив Юнкер.

Перший сценарій передбачає "продовження колишнього курсу" - решту 27 країн союзу будуть, як і раніше, концентруватися на реформах, проблемі робочих місць, економічного зростання та інвестицій. У той же час досвід міграційної кризи показує, що "в разі серйозних розбіжностей єдність може бути знову порушена", попередив Юнкер.

Другий сценарій - головні зусилля ЄС докладе в напрямку розвитку спільного внутрішнього ринку при зупинці інтеграційних політичних процесів. Водночас "ресурси для спільної торгівлі обмежені", - попереджає голова Єврокомісії, що призведе до "зростання прірви між очікуваннями і результатом на всіх рівнях".

Третій сценарій передбачає "Європу різних швидкостей", що працює за принципом "хто хоче більшого, той робить більше". Інтеграційні процеси будуть розвиватися в групі країн всередині ЄС, а країни, які не бажають брати в них участь, будуть полишені самі на себе. Євросоюз може стати ще більш непрозорою і складною структурою, попереджає Юнкер.

Четвертий сценарій передбачає концентрацію зусиль Євросоюзу на декількох напрямках за принципом "менше, але ефективніше". Технологічні інновації, безпека, міграція, захист кордонів і оборона залишаться пріоритетними напрямками, тоді як підтримка регіонів, ринок праці, медицина і соціальна політика повернуться до компетенції держав. Єврокомісія вважає, що так у низці напрямків можна буде досягти істотного прогресу.

І, нарешті, п'ятий сценарій спирається на передумови, що країни ЄС "будуть розподіляти повноваження, ресурси і відповідальність за рішення", тобто будуть нарощувати спільну активність. Основний напрямок - посилення єврозони під гаслом "що добре для країн єврозони, то добре для всіх". Відповідно будуть розширюватися юрисдикція і повноваження Євросоюзу. "Це зіпсує настрій тій частині суспільства, яка сумнівається в легітимності ЄС і вважає, що він забирає у національних урядів занадто багато влади", - попереджає Юнкер.

Нагадаємо, в лютому Юнкер заявив, що ні одна з країн-кандидатів не готова вступити в ЄС до 2020-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram