ГоловнаСвіт

Польща відновила тиск на Єврокомісію через "Північний потік-2"

У понеділок в Брюсселі це питання обговорювалося на засіданні міністрів енергетики країн-членів ЄС.

Польща відновила тиск на Єврокомісію через "Північний потік-2"
Фото: EPA/UPG

Польща відновила тиск на Європейську комісію з вимогою не надавати пільгові умови для будівництва другої вітки "Північного потоку", який, пролягаючи по дну Балтійського моря, з'єднує Росію з Німеччиною.

Влада Польщі вважає, що стосовно цієї інвестиції повинні застосовуватися всі норми ЄС без винятку. Якби так сталося, то будівництво цього газопроводу стало б нерентабельним, повідомляє Польське Радіо.

У понеділок в Брюсселі це питання обговорювалося на засіданні міністрів енергетики країн-членів ЄС.

Віце-міністр Міхал Куртика заявив, що позиція Польщі однозначна.

"Газопровід, що доходить до території Європейського Союзу, повинен підкорятися законодавству Європейського Союзу. Кожна нова інфраструктура повинна в зв'язку з цим дуже ретельно аналізуватися. Європейська комісія повинна однозначно заявити, що цей правовий режим - це режим ЄС, а не кого б то не було ще", - додав віце-міністр.

Як наголошується, в Європейській комісії немає єдиної думки щодо "Північного потоку". З одного боку, комісари критикують будівництво другої вітки газопроводу через те, що цей проект порушує принципи енергетичного союзу і не веде до диверсифікації джерел газу. Однак, з іншого боку, комісія не робить в зв'язку з цим ніяких дій. Також, незважаючи на велику кількість закликів, вона не опублікувала аналіз легальності цієї інвестиції. У понеділок разом з групою інших країн Польща звернулася в Єврокомісію з закликом про надання письмової оцінки справи.

За словами польського віце-міністра з питань енергетики, позицію Польщі підтримали, зокрема, Данія, Швеція, Литва і Румунія. На цьому також наполягає група впливових євродепутатів, що займаються енергетикою і промисловістю. У зв'язку з цим вони направили листи в Мальту, яка зараз головує в ЄС.

У січні повідомлялося, що уряд Швеції не зміг зупинити портове місто Карлсхамн від здачі Росії в оренду частини своєї гавані, що полегшить будівництво "Північного потоку-2". Міністр оборони Швеції виступає проти будівництва газопроводу, що загрожує безпеці країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram