ГоловнаСвіт

У керівництві Узбекистану стався розкол через можливе повернення ЄБРР, - Reuters

Узбецький лідер хоче ввести плаваючий обмінний курс, скасувати візи для туристів з 15 країн і відновити пасажирські рейси в Таджикистан.

У керівництві Узбекистану стався розкол через можливе повернення ЄБРР, - Reuters
Шавкат Мирзиёев
Фото: facebook.com/uzprezident

Можливе повернення в Узбекистан Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) після десятирічної відсутності спровокувало розкол у керівництві країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на дипломатичні джерела та представників бізнесу.

За інформацією агентства, проти співпраці з ЄБРР виступив голова Служби національної безпеки Узбекистану Рустам Іноятов. Він також не підтримує реформи, які хоче провести президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв, який, як передбачають, і повинен спонукати до модернізації економіки за підтримки ЄБРР. На думку співрозмовників агентства, Мірзієєв також хоче ввести плаваючий обмінний курс, скасувати візи для туристів з 15 країн і відновити пасажирські рейси в Таджикистан.

Одне з джерел агентства серед дипломатів стверджує, що Мірзієєв своїми пропозиціями намагається показати Заходу, що він "реформатор, особливо в економічному і фінансовому секторі".

Про те, що Узбекистан може відновити співпрацю з ЄБРР, Рейтер уперше повідомило 6 березня.

Відносини ЄБРР і Узбекистану погіршилися в 2003 році, і банк поступово згорнув діяльність у країні.

Мірзієєв переміг на президентських виборах в Узбекистані 5 грудня 2016 року. Вибори проводили після смерті Іслама Карімова, про що було оголошено у вересні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram