ГоловнаСвіт

Німецькому місту, яке скасувало захід за участю турецького міністра, пригрозили вибухом

МЗС Туреччини викликало "на килим" посла Німеччини.

Німецькому місту, яке скасувало захід за участю турецького міністра, пригрозили вибухом
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Влада німецького міста Гаггенау евакуювала будівлю муніципалітету через повідомлення про закладену в ній вибухівку.

Про це заявив мер Гаггенау Міхаель Пфайффер, виступаючи в ефірі німецького телеканалу n-tv, передає  агентство Рейтер.

За день до цього Пфайффер скасував захід за участю міністра юстиції Туреччини Бекіра Боздага. Відповідаючи на питання журналістів про те, чи була загроза вибуху пов'язана зі скасуванням заходу, мер заявив: "Ми це припускаємо, але не знаємо напевне. Ми припускаємо, що є прямий зв'язок".

Поліція проводить обшуки в будівлі муніципалітету.

"Ми не знаємо, наскільки серйозно ми повинні сприймати цю погрозу", - зазначив Пфайффер.

Тим часом посла Німеччини в Анкарі Мартіна Ердманна викликали в МЗС Туреччини у зв'язку з рішенням німецької влади про скасування заходу за участю міністра юстиції Туреччини Бекіра Боздага і міністра економіки Ніхата Зейбекчі, повідомляє турецьке агентство "Анадолу".

Згідно з дипломатичними джерелами в Анкарі, рішення викликати посла Німеччини в МЗС було прийнято особисто головою зовнішньополітичного відомства Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

Заступник радника МЗС Мехмет Кемаль Бозай висловив послу стурбованість Анкари у зв'язку з останніми подіями. Влада Німеччини напередодні заборонила НВО "Спілка турецьких демократів Європи" (UETD) провести в місті Карлсруе захід за участю турецьких міністрів.

Як повідомляє  DW, на цьому заході Боздаг мав виступити з агітацією підтримати на майбутньому референдумі конституційну реформу Туреччини. Реформа передбачає перехід країни до президентської форми правління.

Запланований візит Боздага в Німеччину збігся в часі з посиленням напруження у відносинах між Берліном і Анкарою через рішенням суду в Стамбулі ув'язнити журналіста Деніза Юджеля (Deniz Yucel), який працював для видання Die Welt. Незважаючи на тиск Берліна, Анкара не має наміру йти на поступки у справі Юджеля. 1 березня його перевели в розташовану за 80 кілометрів від Стамбула в'язницю.

Нагадаємо, що в лютому в Туреччині назвали дату референдуму з приводу президентської республіки.  В уряді запевняють, що "референдум пройде за будь-яких обставин".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram