ГоловнаСвіт

Росія розгорнула на Курилах нові ракетні комплекси

Військові експерти вважають, що розміщення комплексів "Бал" і "Бастіон" дозволить зміцнити кордони РФ у районі Курилів.

Росія розгорнула на Курилах нові ракетні комплекси
Ракетный комлекс "Бастион"
Фото: expert.ru

Росія розмістила на Курильських островах новітні берегові ракетні комплекси "Бал" і "Бастіон".

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на газету Тихоокеанського флоту Росії "Бойова вахта". Напередодні стало відомо, що комплекс "Бастіон" також було розгорнуто в Калінінградській області.

За даними "Бойової вахти", комплекси розташовані на островах Ітуруп - там розміщено "Бастіон", і Кунашир - там розміщено комплекс "Бал". "На сьогодні з'єднання готується до чергових стрільб береговим ракетним комплексом "Бастіон"", - повідомила газета.

У березні про намір перекинути на Курили ці ракетні комплекси повідомляв міністр оборони Сергій Шойгу. За його словами, це станеться в рамках переозброєння з'єднань і військових частин.

У березні військовий експерт, колишній начальник головного штабу ВМФ РФ адмірал Віктор Кравченко, коментуючи ці плани, відзначав, що розміщення "Балу" і "Бастіону" дозволить зміцнити кордони РФ у районі Курилів.

21 листопада ракетний комплекс "Бастіон" було розміщено в Калінінградській області в рамках планового переозброєння флоту. 8 жовтня в регіон перемістили системи С-400 і "Іскандери". У Держдепі США дії Росії оцінили як спробу "дестабілізації європейської безпеки".

Ракетний комплекс "Бастіон" оснащений надзвуковою самонавідною протикорабельною ракетою "Онікс", що виготовляється в підмосковному НВО машинобудування. "Бастіон" призначений для захисту берегів завдовжки понад 600 кілометрів і ураження кораблів на воді, що діють поодинці або в складі десантних з'єднань.

Комплекс "Бал" також призначений для оборони берегів, захисту територіальних вод і військово-морських баз. Оснащений протикорабельною ракетою Х-35, дальність якої залежно від модифікації становить від 120 до 260 кілометрів. "Бал" спроектований у московському "Конструкторському бюро машинобудування".

Нагадаємо, напередодні президент РФ Володимир Путін назвав Курили суверенною російською територією.

Японія претендує на чотири острови, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року. Повернення цих територій Токіо висунув як умову для укладення мирного договору з Росією, який після закінчення Другої світової війни так і не було підписано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram