ГоловнаСвіт

Україна і Ізраїль спробують усунути протиріччя щодо Угоди про працевлаштування

У протоколі є корупційні ризики.

Україна і Ізраїль спробують усунути протиріччя щодо Угоди про працевлаштування
Консул Израиля во Льове Олег Вишняков, депутат Верховной Рады Украины Георгий Логвинский, министр обороны Израиля Авигдор Либерм

Делегація Ізраїлю на чолі з головою штабу з питань житлового будівництва при Мінфіні Авігдором Іцхакі прибуде в Україну для з'ясування ситуації з відтермінуванням ратифікації Україною Угоди про працевлаштування українців в Ізраїлі і протоколу до неї.

«Мені зателефонував міністр фінансів Ізраїлю і попросив прийняти їхню делегацію для того, щоб розібратися в суперечностях протоколу і дійти до взаєморозуміння. Тож вони приїдуть на моє запрошення, разом з моїм візаві - головою групи міжпарламентських зв'язків Ізраїль-Україна Талі Плоскова, яка надає активне сприяння з ізраїльської сторони у врегулюванні цієї проблеми», - розповів LB.ua Логвинський.

Серед проблем у протоколі депутат назвав наявність посередників з ізраїльської сторони, які відбирають понад 70% доходів у працівників. «У мене все більше підтверджень, що з ізраїльського боку все виглядає якось корупційно», - сказав він.

Зокрема, ізраїльська компанія платить за співробітника з України 750 шекелів у день, але безпосередньо на руки виплачують 200 шекелів - інші 550 шекелів осідає у посередників. Він зазначив, що цю компанію-посередника пропонує ізраїльська сторона.

Також додатково з'являються юридичні або адвокатські компанії, яке беруть гроші ще «збоку».

Крім того, депутата здивувала поява посередника і з української сторони, якого наймає ізраїльська сторона. Так, у протоколі зазначено, що Ізраїль визначає українську компанію, яка надаватиме для кожного кандидата медичний сертифікат. Цей документ, а також довідка про несудимість (яку в Україні вже скасували) максимально коштуватимуть близько 3660 шекелів (близько 1000 доларів). При цьому за неї повинен платити працівник, який подає документи, незалежно від того, пройшов він остаточний відбір чи ні.

«І тільки-но ми поставили запитання, що ж це за компанія - вона зникла з поля зору, і нам не надали ніякої інформації про неї», - сказав Логвинський.

Він звернув увагу, що за протоколом соцвнески сплачуються в Ізраїлі, а зобов'язання з виплати пенсій або допомоги з інвалідності - повинна платити Україна. Наприклад, страховий внесок у разі смерті працівника покриває витрати винятково на транспортування тіла на батьківщину.

Також, за інформацією Логвинського, ізраїльські роботодавці скаржаться на неможливість за нинішньою схемою перевірити кваліфікацію українських працівників. «Українська сторона подає список будівельників (без підтвердження їхньої кваліфікації), а потім комп'ютер випадковим чином вибирає людину. Такий метод відбору мені невідомий у жодній країні світу. Крім того, не може бути обрано більш ніж 75% зі списку, поданого країною», - розповів Логвинський.

Депутат також виступає, щоб для українських працівників була можливість відкривати рахунки в українських банках. «Зараз українець може відкрити рахунок за кордоном, проте він повинен отримати спеціальний дозвіл Нацбанку», - сказав він.

Крім того, більшість українських банків можуть працювати з шекелями і це дасть приплив валюти в державу.

Логвинський наголосив, що зазначені працівники підлягають оподаткуванню на території України, а в разі неподання податкових звітів на території України вони автоматично стають податковими злочинцями. «Такий підхід у рамках міждержавного договору, на мій погляд, є неприйнятним», - сказав депутат.

Також у протоколі не зазначено кількість робітників, які працюватимуть в Ізраїлі. «У рамках наших домовленостей ізраїльська сторона обіцяла надати від 15 до 20 тис. робочих місць, і вони зобов'язані вказати в протоколі справжню кількість. Однак ця цифра відсутня, що порушує норму самого договору й обіцянок, наданих нам ізраїльською стороною», - сказав Логвинський.

За його словами, є й інші технічні питання, які розглядають за участю МЗС, Мінсоцполітики та всіх фракцій ВР для врегулювання зазначеного договору. «Вище зазначені питання було поставлено представниками всіх фракцій: БПП, Радикальної партії і «Народного Фронту», тому для голосування зараз немає голосів, і якщо ми винесемо на ратифікацію таку Угоду, з таким протоколом, то її можуть відхилити. Це неприпустимо», - повідомив Логвинський.

Він додав: якщо спірні питання не буде врегульовано під час візиту до Києва, то потім українська делегація повинна поїхати в Ізраїль.

«Наша група депутатів лобіювала цю угоду, їздила до Ізраїлю, зустрічалася зі спікером парламенту, депутатами, міністрами і навіть піднімали келих шампанського за вже фактичну домовленість між країнами. І ось я бачу, що в протоколі не той текст, який ми обговорювали. Причому коли наш комітет попросив протокол у МЗС і Мінсоцполітики, то його нам не надали. Ми отримали протокол тільки після звернення прем'єр-міністра», - сказав Логвинський.

«Ми повинні забезпечити повну соціальну, правову захищеність і допомогу громадян, які їдуть фактично представляти державу за міждержавним договором: такого ж рівня, як співробітники посольств або дипмісій, адже фактично їх відправляє держава Україна на виконання певного виду робіт», - зауважив Логвинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram