ГоловнаСвіт

Кліматологи передбачили перетворення частин Південної Європи на пустелю

Середземноморський регіон через глобальне потепління потерпатиме від посух, а також високих температур. 

Кліматологи передбачили перетворення частин Південної Європи на пустелю
Фото: blogspot.com

Деякі частини Південної Європи, включаючи південь Іспанії та Португалії, можуть перетворитися на пустелю, якщо глобальне потепління триватиме з тією самою швидкістю, що й нині.

Такого висновку дійшли вчені з Університету Екс-Марсель. Їхнє дослідження опубліковане в журналі Science, передає ВВС.

Вчені вважають, що середземноморський регіон виявиться в числі найбільш постраждалих у світі від глобального потепління.

У своєму дослідженні експерти використовували історичні дані й комп'ютерні моделі, щоб передбачити можливий ефект від зміни клімату. Вони розробили кілька сценаріїв залежно від концентрації парникових газів у атмосфері та зростання температур.

Єдиний сценарій, при якому екосистема басейну Середземного моря залишиться без особливих змін, передбачає зростання середньої світової температури на 1 градус Цельсія порівняно з доіндустріальним періодом. Фактично це зростання вже відбулося.

Якщо ж середньосвітова температура зросте на 2 градуси, то південь Іспанії та Португалії, а також деякі регіони Марокко, Алжиру, Тунісу, південь Туреччини і деякі частини Сирії перетворяться на пустелю до кінця цього століття.

Середземноморський регіон через глобальне потепління буде страждати від посух, а також високих температур. Це загрожує рослинам, які ростуть тут, зокрема дубам і оливковим деревам.

Середня температура в Середземноморському регіоні вже піднялася на 1,3 градуса Цельсія порівняно з кінцем XIX століття. Вчені закликають уряди скоротити обсяг викидів шкідливих газів у атмосферу й уповільнити зміни клімату, щоб зберегти екосистему Середземноморського регіону.

Нагадаємо, що раніше в жовтні 150 країн домовилися скоротити викиди парникових газів із кондиціонерів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram