ГоловнаСвіт

Ходорковський запропонував Заходу готуватися до постпутінського періоду

На думку Ходорковського, доля Росії - бути разом з Європою.

Ходорковський запропонував Заходу готуватися до постпутінського періоду
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Засновник руху "Відкрита Росія" Михайло Ходорковський упевнений, що президент РФ Володимир Путін буде "до нескінченності підвищувати ставки" в новій "холодній війні" із Заходом.

Таке припущення колишній голова концерну ЮКОС, що живе з 2013 року за межами Росії, висловив у статті, опублікованій у газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, повідомляє Deutsche Welle. У статті Ходорковський також розмірковує про те, коли закінчиться путінський режим, і в якому стані він залишить країну.

Можливість модернізації країни поза реальною політичною конкуренцією та без розвиненого громадянського суспільства Ходорковський відкидає. Однак, за його словами, Путін зовсім не зацікавлений у здійсненні подібних змін.

На думку Ходорковського, доля Росії - бути разом з Європою. І в зв'язку з цим він пропонує західним політикам уже сьогодні почати розробку довгострокової російської стратегії на постпутінський період. Це могло б допомогти "повернутися до історично зумовленого європейським шляхом розвитку" Росії, вважає колишній олігарх.

У розробці такої стратегії, впевнений Ходорковський, особливу роль могла б зіграти Німеччина, яка добре знає Росію. Саме Берлін міг би "закласти основу цікавої і корисної дискусії, в якій насамперед ішлося би не про Путіна та непередбачуваність його зовнішньої політики, але про ті процеси, які неминуче стануться в російському суспільстві та економіці країни". Тільки в цьому випадку, упевнений Ходорковський, Захід зміг би краще, ніж у 1991 році, підготуватися до майбутніх змін у Росії.

Нагадаємо, раніше в жовтні Ходорковський заявив, що нову Держдуму РФ не можна вважати легітимною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram