ГоловнаСвіт

Росія розгорне в сирійському Тартусі постійну базу ВМФ

Зараз у Тартусі розташований так званий Пункт матеріально-технічного забезпечення ВМФ Росії в Сирії.

Росія розгорне в сирійському Тартусі постійну базу ВМФ
Сирия, Тартус, ВМФ России
Фото: EPA/UPG

У сирійському Тартусі буде розгорнуто Постійну військово-морську базу Росії.

Про це заявив заступник міністра оборони Росії Микола Панков, повідомляє РИА Новости.

"На території Сирії у нас буде на постійній основі військово-морська база в Тартусі. Відповідні документи в цей час підготовлені. Вони проходять процедуру міжвідомчого узгодження, і ми сподіваємося, що скоро будемо просити вас ратифікувати [угоду]", - заявив Панков під час виступу в Раді федерацій РФ.

720-й пункт матеріально-технічного забезпечення (ПМТЗ) було розгорнуто в сирійському Тартусі протягом 1984 року за рішенням Політбюро від 12 травня 1983 року. До того, в 1971-го і 1977 роках, СРСР укладав із Сирією угоди про використання порту військовими кораблями, але не мав там своїх споруд. ПМТЗ використовувався для забезпечення дій 5-ї оперативної ескадри ВМФ СРСР у Середземному морі.

У 1990-ті роки ПМТЗ у Тартусі не згорнули, як значну частину радянських зарубіжних пунктів базування, проте його суттєво скоротили. Міноборони Росії, починаючи з 2009 року, регулярно анонсує плани про розширення присутності в Тартусі та модернізацію його інфраструктури. Восени 2015 року в порту почали днопоглиблювальні роботи та будівництво причалів.

Раніше, 7 жовтня, Держдума проголосувала за безстрокове розміщення російської авіабази в Сирії. На територію Сирії без справляння зборів і мит будуть ввозити озброєння, боєприпаси, обладнання та матеріали, необхідні російським військовим. Днем раніше Росія пригрозила збивати будь-які неопізнані об'єкти в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram