ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Керівники ВЦВГД і ФГД попросили переглянути рішення про визнання "Левада-центру" "іноземним агентом"

У "Леваді" допустили появу проблем з законом у інших організацій, які займаються соцдослідженнями.

Керівники ВЦВГД і ФГД попросили переглянути рішення про визнання "Левада-центру" "іноземним агентом"
Левада-Центр
Фото: facebook/Левада-Центр

Об'єднання дослідників ринку і громадської думки (ОДРГД) підготувало відкритого листа на захист "Левада-центру", який Мін'юст РФ визнав "іноземним агентом". Соціологи написали, що рішення завдає шкоди всій галузі.

Про це повідомляє РБК.

Об'єднання висловило "стурбованість і незгоду з внесенням" "Левади" до реєстру іноземних агентів. Соціологи закликали органи влади переглянути рішення.

"Проведення соціологічних досліджень, у тому числі вивчення громадської думки, включаючи публікацію, аналіз і обговорення їх результатів, є науковою, а не політичною діяльністю. Дані соціологічних досліджень лише відображають об'єктивно наявні суспільно-політичні погляди і переконання громадян країни, але не формують їх. Поширення цих даних служить завданням інформувати як наукову спільноту, так і російське суспільство загалом про сформовані до теперішнього часу в суспільній свідомості уявлення і установки", - йдеться в листі.

Текст підписали керівники "ТНС Геллап Медиа", МАСМД, "ГФК-Русь", "Маграм Маркет Рисеч", "Никколо М", "МаркетСенс" та інші організації. Свої підписи під зверненням також поставили керівники Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) Валерій Федоров і фонду "Громадська думка" (ФГД) Олександр Ослон. При цьому Ослон зазначив, що має особливу позицію з питання "Левади". Він сказав, що розділяє дві складові в діяльності "Левади": професійну "опитувально-соціологічну" і публічну "політико-публіцистичну".

"Якщо перша буде закрита, це завдасть шкоди для опитувальної діяльності загалом, тому що в "Левада-центру" є фахівці, вміння і досвід проводити опитування. Цю роботу я підтримую. А публіцистичну діяльність, коли соцопитування наводяться як аргумент, який повинен підтверджувати якусь заздалегідь сформульовану позицію з будь-якого приводу, я в цьому випадку не підтримую. Це просто різні професії", - сказав Ослон.

Заступник директора "Левади" Олексій Гражданкін подякував колегам і припустив, що аналогічні проблеми можуть з'явитися в інших організацій, які займаються соціологічними дослідженнями.

Минулого понеділка, 5 вересня, Мін'юст РФ визнав "іноземним агентом" автономну некомерційну організацію "Аналітичний Центр Юрія Левади". Рішення ухвалили після позапланової перевірки документів організації, яку організували за заявою російського руху "Антимайдан".

У розмові з "Дождем" Олексій Гражданкін пояснив отримання "Левадою" іноземного фінансування замовленнями на проведення досліджень від міжнародних компаній і зарубіжних університетів. Центр отримував замовлення за підсумками участі в конкурсах. "Левада" має намір оскаржити рішення.

"Левада-центр" - одна з найбільших російських дослідницьких організацій. Центр проводить соціологічні та маркетингові дослідження. Наприкінці 1990-х соціологи почали займатися опитуваннями громадської думки.

Поправки до закону "Про некомерційні організації" набули чинності в 2012 році. Вони дозволяють Мін'юсту надати статус "іноземного агента" організації, яка займається політичною діяльністю в Росії і отримує при цьому гроші з-за кордону. Правила зобов'язують НКО, яку включили в реєстр, зареєструватися як "іноземний агент" і називати себе так у всіх повідомленнях.

У липні в Росії газету "Псковская губерния", що публікувала розслідування про загибель псковських десантників, було визнано "іноземним агентом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram