ГоловнаСвіт

У РФ газету, яка публікувала розслідування загибелі псковських десантників, визнано "іноземним агентом"

"Псковская губерния" також нібито бере участь у політичній діяльності.

Міністерство юстиції Росії внесло в реєстр "іноземних агентів" псковську організацію "Свободное слово", що видає газету "Псковская губерния", повідомляє Русская служба Би-би-си

В акті перевірки мін'юсту, опублікованому на сайті видання, йдеться про те, що "організація отримує грошові кошти та інше майно за рахунок російської юридичної особи, яка отримує кошти та інше майно з іноземних джерел".

"Псковская губерния" зазначає, що міністерство провело моніторинг її змісту і дійшло до висновку, що організація "Свободное слово" бере участь у політичній діяльності, оскільки газета публікує статті на політичні теми. У реєстрі на сайті мін'юсту АНО "Свободное слово" поки що немає.

Як пише видання, підставою для визнання "іноземним агентом" міністерство юстиції назвало грант від фонду підтримки ЗМІ "Среда", що належить бізнесменові Борису Зиміну, який покинув Росію. Фонд надав гранти дев'ятьом російським ЗМІ в лютому 2015 року, а через шість місяців його визнали "іноземним агентом". Раніше в реєстр внесли фонд Зиміна "Династия".

У квітні іноземним агентом вже визнали видавця іншого ЗМІ, який отримав грант від "Среды", - пензенської газети "Улица Московская".

"Псковская губерния" і її засновник Лев Шлосберг відомі публікацією низки гучних матеріалів, у тому числі розслідуванням загибелі псковських десантників 2014 року. Як припустили журналісти, це сталося на Донбасі. Незабаром після публікації матеріалу Лева Шлосберга сильно побили невідомі.

Шлосберга, який також був депутатом регіонального парламенту, позбавили мандата у вересні 2015 року.

Поняття "іноземний агент" Держдума ввела у поправки до закону "Про некомерційні організації" в липні 2012 року. Згідно з ними, мін'юст присвоює цей статус російським організаціям, які займаються політичною діяльністю і отримують фінансування з-за кордону. Більшість організацій, внесених до реєстру, вважають це рішення несправедливим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram