ГоловнаСвіт

50 впливових республіканців виступили проти Трампа

На думку республіканців, мільярдер ставить під загрозу безпеку та добробут США.

50 впливових республіканців виступили проти Трампа
Республиканская партия
Фото: EPA/UPG

У США 50 можновладних функціонерів Республіканської партії, які причетні до національної безпеки, підписали лист, заявивши, що кандидат у президенти від їхньої партії мільярдер Дональд Трамп не володіє необхідним для цієї посади характером і досвідом. На їхню думку, він ставить під загрозу безпеку і добробут країни.

З текстом відповідного документа можна ознайомитися за посиланням.

Серед найвідоміших підписантів - колишній директор ЦРУ і АНБ Майкл Хайден, колишні заступники держсекретаря Джон Негропонте і Роберт Зеллік, два колишні секретарі з питань національної безпеки Том Рідж і Майкл Чертофф, колишній радник з національної безпеки віце-президента Діка Чейні в попередній адміністрації Ерік Едельман та інші.

За словами республіканських діячів, Трамп "був би найбільш безрозсудним президентом в американській історії". Вони стверджують, що він може завдати шкоди моральному авторитету США, а його висловлювання "ставлять під сумнів його знання і віру в конституцію".

За словами республіканців, Трамп "неодноразово демонстрував, що погано розуміє "життєво важливі національні інтереси, складні дипломатичні проблеми, безумовні союзи і демократичні цінності". Вони нарікають, що мільярдер "не проявляє жодного зацікавлення до самоосвіти".

"Ніхто з нас не буде голосувати за Дональда Трампа", - йдеться в листі. При цьому автори звернення наголошують, що багато американців мають сумніви і з приводу демократичного кандидата Гілларі Клінтон.

Трамп відкинув їхні претензії, випустивши відповідну заяву. На його думку, автори цього випаду проти нього повинні дати відповідь, чому світ "загруз у бардаку". Мільярдер поклав провину на цих людей за те, що вони свого часу "прийняли згубні рішення" про вторгнення в Ірак, що призвело до розгулу тероризму. Також він нагадав про напад радикалів на американських дипломатів у Бенгазі, в результаті чого загинув посол США в Лівії Крістофер Стівенс, - тоді головою Держдепу була Клінтон, нинішня головна суперниця Трампа.

Також республіканський висуванець підтвердив свою неодноразово критиковану позицію про матеріальне забезпечення механізму оборони союзників у рамках НАТО. "Інші країни повинні платити свою справедливу частку для їхнього захисту", - підкреслив він.

Як зазначає The New York Times, настільки "публічна й агресивна" полеміка серед політичної еліти - подія надзвичайно рідкісна. Видання нагадує, що в березні під час праймериз кілька колишніх чиновників середньої ланки опублікували аналогічний лист проти Трампа на ресурсі War on the Rocks. Але заява, випущена в понеділок, зібрала підписи багатьох колишніх чиновників найвищого рангу, які досі зберігали мовчання на публіці.

Раніше можновладні республіканці радили Трампу зосередитися на критиці Клінтон, а не провокувати скандали. Зокрема, останнім часом шкоди репутації політика завдав скандал із сім'єю загиблого в Іраку американського солдата-мусульманина Хумаюна Хана - мільярдер заочно полемізував із батьком військовослужбовця і звинуватив його в неповазі.

Вибори президента США відбудуться 8 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram