ГоловнаСвіт

Турецький офіцер попросив про притулок у США

Зі США у Туреччину відкликали двох посадових осіб нижньої ланки.

Турецький офіцер попросив про притулок у США
Архив
Фото: EPA/UPG

Турецький офіцер, який служив при місії НАТО в Норфолку, штат Вірджинія, попросив про притулок у США.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на двох американських чиновників, які говорили на умовах анонімності.

"22 липня він залишив свої знаки розрізнення і посвідчення особи на базі, і після цього ніхто нічого про нього не чув", - розповів один зі співрозмовників агентства. При цьому джерела Рейтер не уточнили ім'я і звання турецького офіцера.

Однак пізніше співробітник посольства Туреччини у Вашингтоні повідомив, що контр-адмірал ВМС Туреччини Мустафа Угурлу розірвав контакти з начальством після того, як турецька влада видала минулого місяця постанову про його затримання. При цьому чиновник зазначив, що нічого не знає про прохання турецького офіцера про притулок у США.

Крім того, зі США у Туреччину відкликали двох інших посадових особи нижньої ланки. На них ордер не видано. Один з них повернувся, інший повернеться найближчим часом, додав чиновник.

Офіційний представник Пентагону Джефф Девіс ситуацію з турецькими військовослужбовцями не пояснював. Відмовився дати коментарі і Держдепартамент США.

Як зазначають, цей запит про надання притулку є першим відомим випадком у США за участю турецького військовослужбовця.

Нагадаємо, в ніч на 16 липня в Туреччині сталася спроба військового перевороту. Однак влада Туреччини незабаром взяла ситуацію під контроль. Усього в результаті спроби перевороту загинули 246 осіб, понад 2,1 тис. отримали поранення. Близько 60 тис. військових, поліцейських, суддів, держслужбовців і вчителів були відсторонені від посад, затримані або перебувають під слідством. Через п'ять днів після цього президент Туреччини оголосив про введення надзвичайного стану строком на три місяці.

Прем'єр-міністр Туреччини звинуватив в організації спроби військового перевороту опозиційного мусульманського проповідника Фетхуллаха Ґюлена. Турецька влада стверджує, що Ґюлен створив терористичну мережу під назвою "Паралельна держава". Сам Ґюлен засудив спробу перевороту.

Нагадаємо, напередодні Туреччина попередила США про погіршення відносин у разі відмови видати Ґюлена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram