ГоловнаСвіт

Guardian визначила коло причетних до зміни позиції Республіканської партії в питанні зброї для України

Усі консультанти пов'язані з російськими інтересами.

Guardian визначила коло причетних до зміни позиції Республіканської партії в питанні зброї для України
Фото: EPA/UPG

Британська газета Guardian знайшла співробітників команди Трампа, пов'язаних з Україною та Росією, які могли вплинути на рішення змінити пункт у програмі Республіканської партії про надання озброєння Україні для захисту від Росії.

Як сказано у статті «Дональд Трамп і Росія: мережа, яка стає далі все більш заплутаною», ключовою фігурою на Республіканському з'їзді був Френк Мермауд (Frank Mermoud).

Мермауд - екс-співробітник Держдепартаменту, був координатором вашингтонського дипломатичного корпусу республіканців у Клівленді. Крім того, у нього ділові зв'язки в Україні через CubEnergy - чорноморсько орієнтовану нафтогазову компанію, де він є директором. Він також член американської Ділової ради для України.

Мермауд має давні зв'язки з головою кампанії Трампа Полом Манафортом, який 2010 року допоміг проросійському Вікторові Януковичу змінити свій імідж і виграти президентські вибори в Україні. Януковича скинули 2014 року, і зараз він у вигнанні в Росії.

Також три джерела на з'їзді повідомили Guardian, що бачили там Філіпа Гріффіна - давнього помічника Манафорта в Києві. «Після декількох років роботи в Україні на Пола й інших це було дивно, що Філ працює на з'їзді», - сказало джерело.

Видання повідомляє, що зміну партійної платформи в частині озброєння для України засудили навіть деякі республіканці. Наприклад, сенатор Роб Портман з Огайо описав це як «глибоке занепокоєння». Ветеран партії і лобіст Чарлі Блек сказав, що «нова позиція в платформі не має великої підтримки з боку республіканців», додавши, що зміна «було незвичною».

Ще один з іноземних радників політики Трампа - Картер Пейдж - інвестиційний банкір, який має тісні зв'язки з "Газпромом" і вже давно є відвертим прихильником Путіна. Він зайшов так далеко, що порівнює зовнішню політику США стосовно Росії в часи адміністрації Обами з рабством на довоєнному півдні.

А радник Трампа Майкл Флінн, колишній голова військової розвідки США, сидів за два крісла від Путіна на передачі до 10-річного ювілею партії торік на Russia Today.

Guardian нагадує, що Пол Манафорт був тісно пов'язаний з Україною протягом останнього десятиліття, «що дало йому мільйони від консалтингової роботи». Він працював консультантом на Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа й Олега Дерипаску - трьох великих проросійських олігархів, а також на проросійського президента Януковича, якому допоміг перемогти на виборах 2010 року.

Відносини Манафорта з Фірташем відстежили 2011 року під час судового процесу про рекет, який згодом закрили. Процес показав допомогу Манафорта магнату в переведенні його багатств з України в закордонні активи. Фірташ тепер під звинуваченням у США.

Відносини Манафорта з Дерипаскою нещодавно постраждали. Магнат судиться з Манафортом на Кайманових островах за нібито зниклі 19 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram