ГоловнаСвіт

У Румунії помер генерал, який організував трибунал над Чаушеску

Екс-міністр оборони Стенкулеску помер у віці 88 років в будинку для страших людей

У Румунії помер генерал, який організував трибунал над Чаушеску
Виктор Стэнкулеску
Фото: agerpres.ro

Колишній міністр оборони Румунії, відставний генерал Віктор Стенкулеску, який організував військовий трибунал над екс-президентом Ніколає Чаушеску, помер 19 червня.

Про це повідомляє Agerpres.

Стенкулеску помер у віці 88 років в будинку для старших людей після перенесеного серцевого нападу.

Він був одружений з Оленою Станкулеску, яка 21 грудня 2003 року у віці 68 років наклала на себе руки, викинувшись з вікна.

Генерал Стенкулеску був виконуючим обов'язки міністра оборони країни під час народного повстання 1989 року в Бухаресті, в результаті якого був повалений керівник країни Чаушеску.

Нагадаємо, Чаушеску правив Румунією з 1965 року як перший секретар ЦК Комуністичної партії, а з 1974 року - ще й у якості президента і прем'єр-міністра. Олена Чаушеску з 1972 року входила до ЦК, а з 1980-го була, до того ж, першим заступником прем'єр-міністра.

Режим Чаушеску було скинуто в грудні 1989 року. Диктатор з дружиною втекли з охопленого вуличними заворушеннями Бухареста, однак їх схопили повстанці-військові.

25 грудня 1989 року румунське телебачення транслювало короткий судовий процес, на якому Ніколає і Єлену Чаушеску звинуватили в геноциді і засудили до розстрілу. Вирок було приведено у виконання відразу після закінчення трансляції.

У 2010 році останки румунського диктатора і його дружини ексгумували для ідентифікації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram