ГоловнаСвіт

Уряду Франції висунули вотум недовіри

Французький прем'єр має намір прийняти без голосування в парламенті трудову реформу, що спровокувала масові протести.

Уряду Франції висунули вотум недовіри
Мануэль Вальс
Фото: EPA/UPG

Французькі парламентарії висунули вотум недовіри уряду після того, як прем'єр-міністр країни Мануель Вальс заявив про рішення прийняти без голосування в парламенті трудову реформу, що спровокувала масові протести.

Про це повідомляє газета Le Figaro.

Вотум недовіри висунули правоцентристські депутати Національних зборів після заяви Мануеля Вальса про те, що уряд країни скористається правом застосувати особливий пункт французької конституції, що дозволяє прем'єр-міністру в особливих випадках проводити текст через парламент без голосування.

Проект трудової реформи, який збурив хвилю протестів у Франції, передбачає спрощення процедури найму та звільнення співробітників, зазначає агентство Рейтер. Крім того, законопроект дає можливість роботодавцям збільшувати кількість робочих годин і домовлятися про оплату понаднормових безпосередньо зі співробітниками, оминаючи профспілки.

Сім французьких профспілкових організацій 17 і 19 травня проведуть страйк і мітинги проти прийняття цього закону. У профспілках вважають, що реформа, покликана, за словами влади, боротися з безробіттям, на практиці призведе, перш за все, до погіршення умов праці.

Щоб відправити уряд у відставку, щонайменше 288 із 577 депутатів повинні підтримати вотум. Голосування відбудеться у четвер, 12 травня.

Вотум недовіри - це дуже рідкісний і незвичайний для французького парламенту захід, зазначає Le Figaro. Востаннє він увінчався успіхом 1962 року, коли парламент виступив проти прем'єр-міністра Жоржа Помпіду.

Нагадаємо, наприкінці квітня під час заворушень за участю противників трудової реформи постраждали кілька десятків поліцейських.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram