ГоловнаСвіт

Перемир'я в Ємені продовжили на тиждень

Спостерігачі заявляють про зниження напруження єменського конфлікту.

Перемир'я в Ємені продовжили на тиждень
Йемен

Режим припинення вогню в Ємені продовжено на тиждень за умови, що шиїтські повстанці-хусити також дотримуватимуться його.

Про це заявив голова МЗС країни Абдель Малек аль-Мехлафі у Швейцарії, де 20 грудня завершилися мирні переговори, повідомляє агентство Рейтер.

Представники протиборчих сторін домовилися зустрітися знову 14 січня 2016 року, щоб продовжити переговори. Місце проведення консультацій ще не визначено.

Початок дії угоди про припинення вогню 15 грудня збігся зі стартом мирних переговорів, підтримуваних ООН.

Хоча Саудівська Аравія і хусити звинувачували одне одного в численних порушеннях режиму припинення вогню, перемир'я значно знизило напругу протистояння і дозволило доправити невелику кількість гуманітарної допомоги в зону бойових дій.

Раніше президент Ємену Абд Раббо Мансур Хаді попросив коаліцію, яка намагається повернути його до влади збройним шляхом, припинити вогонь на сім днів, до 21 грудня. Відповідний лист він скерував генсекові ООН Пан Гі Муну. Припинити вогонь сторони намагалися і раніше, але протистояння відновлювалося, оскільки учасники конфлікту звинувачували одне одного в порушеннях.

Однією зі сторін у війні, що триває кілька років, є хусити - шиїтський рух "Ансар Аллах" - і лояльна до колишнього президента Алі Абдалли Салеха частина армії, іншою - війська вигнаного ними сунітського президента Хаді.

У початку 2015 року заколотники захопили столицю країни Сану і почали наступ на південь. Через кілька місяців хусити взяли стратегічно важливе портове місто Аден, після чого єменський лідер утік у Саудівську Аравію.

Наприкінці березня очолювана Ер-Ріядом коаліція почала військову кампанію проти повстанців з метою повернення Хаді до влади. Жертвами конфлікту стали майже 6 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram