ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

На Кубані судять активістку за пост у "Вконтакте"

Звинувачення вимагає 3,5 року позбавлення волі в колонії-поселенні

На Кубані судять активістку за пост у "Вконтакте"
Дарья Полюдова
Фото: svoboda.org

У Краснодарі сьогодні суд винесе вирок кубанській активістці Дарії Полюдовій, яку звинувачують у закликах до екстремізму і сепаратизму за публікації в соціальній мережі "ВКонтакте".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Раніше під час дебатів сторін представниця прокуратури зажадала для Полюдової 3,5 року  позбавлення волі в колонії-поселенні.

Кримінальну справу проти 26-річної активістки порушили в серпні 2014-го після спроби провести "Марш за федералізацію Кубані" в Краснодарі. У вересні 2014 року її взяли під варту, а наприкінці лютого 2015-го випустили зі слідчого ізолятора під підписку про невиїзд.

Претензії російської влади викликали записи Полюдової в соцмережах, зокрема перепост картинки з текстом "Етнічні українці Кубані хочуть приєднатися до України". Полюдова називає цей запис "тролінгом". Також слідчі назвали екстремістським запис, у якому вона покладає відповідальність за всі теракти і біди в Росії на президента Володимира Путіна і запитує, чому росіяни, як українці, не можуть скинути режим?

Полюдова свою провину заперечує і не вважає, що її слова були спрямовані на "насильницьке повалення конституційного ладу". На думку жінки, її переслідують за політичні погляди.

Правозахисний центр "Меморіал" включив Полюдову до списку політв'язнів у Росії.

Нагадаємо, в листопаді ще один активіст із Краснодара В'ячеслав Мартинов, який організовував "Марш за федералізацію Кубані", отримав політичний притулок в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram