ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У РФ Американсько-російський фонд визнали "небажаною організацією"

Генпрокуратура РФ продовжує боротьбу з фондами, які допомагають створювати вільне суспільство в РФ

У РФ Американсько-російський фонд визнали "небажаною організацією"
Фото: EPA/UPG

Генпрокуратура Росії визнала "небажаною організацією" Американсько-російський фонд з економічного і правового розвитку.

Про це повідомляє "Интерфакс".

У генпрокуратурі РФ пояснили, що фонд визнали "небажаним", оскільки його президенту, громадянину США, закрито в'їзд на територію Росії до 2025 року "у зв'язку з діяльністю, спрямованою проти інтересів" країни. Також серед причин - фінансова допомога російським НКО, які, як пояснили у генпрокуратурі, виконували функції "іноземного агента" і брали участь у політичних процесах в країні.

Генпрокуратура відправила рішення в мін'юст РФ.

Нагадаємо, 30 листопада генпрокуратура РФ визнала "небажаними" фонди інститут "Відкрите суспільство" (Open Society Foundations) і організацію "Сприяння" (OSI Assistance Foundation), засновані американським фінансистом Джорджем Соросом. У фонді не погодилися зі звинуваченнями в тому, що діяльність організації становить загрозу безпеці та конституційному ладу Росії.

Американсько-російський фонд з економічного і правового розвитку (US Russia Foundation for Economic Advancement and the Rule of Law) входить до числа фондів двостороннього співробітництва, які відкривалися по всьому світу на початку 1990-х. Гроші для відкриття надавали американські інвестиційні фонди.

Фонд тричі на рік проводить конкурс серед НКО на фінансування проектів, а також проводить спільні програми з Фондом Єгора Гайдара, форуми спільно з проектами міноборнауки РФ.

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про "небажані" в Росії іноземні та міжнародні організації 23 травня. У тексті документа йдеться, що "небажаною" можуть визнати діяльність іноземної або міжнародної неурядової організації, яка становить загрозу "основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни чи безпеки держави". Привласнювати статус небажаної організації може генпрокуратура за погодженням з МЗС Росії. Першою організацією, внесеною у цей список, став Національний фонд підтримки демократії (The National Endowment for Democracy).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram