ГоловнаСвіт

Опозиція провела в Мінську ходу під біло-червоно-білими прапорами

Учасники акції закликали до бойкоту виборів президента.

У столиці Білорусі Мінську в суботу ввечері відбулася хода опозиції під біло-червоно-білими прапорами, в якій узяли участь, за різними оцінками, від 500 до тисячі осіб.

Акція почалася о 17:00 на площі Свободи в центрі Мінська, після чого колона по тротуару, не порушуючи правил дорожнього руху, пройшла вулицею Леніна і проспектом Незалежності до площі Якуба Коласа.

Фото: Катя Коваленко / Білоруський партизан

Учасники ходи виступають за ігнорування виборів президента, які повинні відбутися в неділю, 11 жовтня. На їхню думку, вільних виборів у Білорусі не існує як таких. "За 20 років ми не вибирали ні депутатів, ні президента. Це ненормально. Білорусь в ООН представляв 11-річний хлопчик (син Олександра Лукашенка їздив із татом у Нью-Йорк, - LB.ua). Це ненормально. Перелік ненормальностей можна продовжити", - цитує "Белорусский партизан" лідера Об'єднаної громадянської партії Анатолія Лебедька.

На акцію прийшло багато журналістів. Серед політиків, крім Лебедька, - колишні політв'язні Володимир Некляєв, Микола Статкевич, Павло Северинець.

Фото: Мax Seddon / BuzzFeed

Нагадаємо, що акція відбувається на тлі пом'якшення жорсткої політики Євросоюзу по відношенню до Лукашенка. За неофіційною інформацією, на початку 2016 роки з Лукашенка знімуть санкції. Таким чином Євросоюз нібито збирається відреагувати на звільнення політв'язнів у Білорусі і миротворчу позицію Лукашенка щодо конфлікту в Україні.

Лукашенка, якого часто називають "останнім європейським диктатором", завтра можуть обрати на свій п'ятий термін. Він є беззмінним президентом Білорусі з 1994 року. Крім нього, за посаду президента поборються три кандидати: Тетяна Короткевич, Сергій Гайдукевич і Микола Улахович. У достроковому голосуванні в Білорусі вже взяв участь кожен п'ятий виборець.

Біло-червоно-білий прапор був державним прапором Білорусі після оголошення її незалежності. Лукашенко 1995 року повернув замість нього старий радянський прапор (з невеликими змінами) - червоно-зелений з орнаментом на лівому боці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram