ГоловнаСвіт

Молдова і ФБР розкрили спробу росіянина продати уран ісламістам

Злочинці готові були продати ісламістам ракети, здатні нести ядерні боєголовки.

Влада Молдови спільно з ФБР припинила кілька спроб продажу близькосхідним ісламістам радіоактивних елементів, придатних для створення "брудної бомби".

Про це йдеться в розслідуванні Associated Press.

Найбільшій серйозній угоді запобігли 2011 року. За даними молдовського слідства, злочинна група на чолі з росіянином Олександром Агеєнком (також мав українське громадянство, але мешкав у Придністров'ї), відомим у своєму оточенні як "полковник", намагалася продати уран-235 поліцейському під прикриттям, який вдавав із себе представника ісламістів. На переговорах з колишнім співробітником КДБ Теодором Четрусом й інформатором поліції посередник неодноразово говорив, що шукає покупця серед ісламістів.

Агеєнко мав організувати передачу зразка урану через свою дружину Галину. Передбачалося, що перша партія буде 10-грамовим зразком вартістю €320 тис. Якби покупця влаштувала якість урану, передбачалося постачати по кілограму щотижня - усього до 10 кілограмів. Передбачалося, що молдовська поліція дозволить здійснити операцію, проте під час передачі грошей і зразка урану Четруса і Галину Агеєнко затримали, а постачальнику урану вдалося втекти. Дружина Агеєнка засудили до трьох років в'язниці, а сам "полковник", за даними AP, через Україну, громадянином якої він також є, виїхав у Росію.

Четруса засудили до п'яти років в'язниці, але як з'ясувалося агентство, достроково звільнили, він відсидів лише три роки.

Дослідження зразка урану показали високу якість ізотопу, який застосовують зокрема для виготовлення ядерної зброї.

Ще одна спроба продати радіоактивні елементи відбулася в середині 2014 року. Тоді дві групи намагалися продати поліцейському під прикриттям зразки урану та цезію. Один зі злочинців розповів, що його група має доступ до застарілої російської ракетної системи, здатної нести ядерну боєголовку. При цьому він сказав, що його група зможе дістати дві ракети підводного базування "Р29" і надати технічну інформацію про те, як їх використовувати. Поліція при цьому діяла за тим самим сценарієм, що й 2011 року. Шістьох осіб було заарештовано, п'ятьом удалося втекти.

Остання з угод, розкритих молдовським слідством, відбулася на початку 2015 року. Тоді посередник Валентин Гроссу шукав покупця, пов'язаного з "Ісламською державою", щоб продати цезій-137, придатний для створення "брудної бомби", і стверджував, що його постачальник є колишнім співробітником ФСБ. Під час передачі зразка, який виявився непридатним для створення зброї масового ураження цезієм-135, було затримано посередників, постачальник залишився на волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram