ГоловнаСвіт

У Франції відкрили справу проти колишнього міністра фінансів Підмосков'я

Збиток від злочинної діяльності екс-міністра і його співучасників слідство оцінює у $211 млн.

Прокуратура Франції розслідує кримінальну справу проти колишнього міністра фінансів Московської області Олексія Кузнєцова і його екс-дружини Жанни Булах за фактами відмивання ними на території країни доходів, отриманих у Росії злочинним шляхом.

Про це йдеться в повідомленні Генпрокуратури РФ, що надійшло в редакцію "Ленты.ру".

У російському наглядовому відомстві зазначили, що досягнуто домовленостей про повернення в Росію активів Кузнєцова та Булах. Французькі прокурори запевнили, що "розслідування кримінальної справи у Франції не є перешкодою для екстрадиції колишнього міністра в Росію".

21 серпня Генпрокуратура РФ повідомила про арешт у Швейцарії двох багатокімнатних квартир, розташованих на елітному гірськолижному курорті міжнародного класу Гштаад, а також автомобіля Bentley. Майно належить Кузнєцову і Булах, його придбали на кошти, отримані від протиправної діяльності в Росії.

Проти Кузнєцова Слідчий комітет Росії розслідує кримінальну справу про шахрайство, легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом, і перевищення посадових повноважень. За даними слідства, з листопада 2005-го по листопад 2008 року організована група під його керівництвом обманом купила в низки підприємств ЖКГ право вимоги заборгованостей у муніципальних утворень Підмосков'я на суму понад 3,5 млрд рублів (близько $53 млн). Гроші легалізували та привласнили. Члени злочинного угруповання також украли на 7200000000 рублів (близько $109 млн) майна, що належить компанії "Мособлтрансинвест". Загальний збиток від злочинної діяльності Кузнєцова і його співучасників слідство оцінює в 14 млрд рублів ($211 млн).

Кузнєцов займав посаду міністра фінансів Підмосков'я з 2000-го по 2008 рік. Зараз вирішується питання про його екстрадицію до Росії, навесні 2015-го суд у Ліоні ухвалив позитивне рішення. Однак, за зауваженням французьких чиновників, весь процес видачі може зайняти від 10 до 12 місяців. Чиновника затримали в липні 2013 року в одному з готелів Парижа після анонімного дзвінка, що надійшов у французьку поліцію.

Зараз Булах перебуває в міжнародному розшуку за лінією Інтерполу і мешкає на території США. Запит про її видачу для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення в Росії у складі організованої групи понад 10 тяжких злочинів у сфері економіки передано компетентним органам США у квітні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram