ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія вимагає від Японії визнати втрату Південних Курил

Сергій Лавров заявив, що Японії пора визнати "історичні реалії"

Росія вимагає від Японії визнати втрату Південних Курил

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про неможливість компромісу з Японією в питанні повернення цій країні чотирьох південних островів Курильської гряди.

Про це він заявив після переговорів з головою МЗС Японії Фуміо Кішидою в Москві, повідомляє "Радіо Свобода".

"У нашому порядку денному - досягнення мирної угоди. Рухатися вперед у цьому питанні можна тільки після того, як ми виразно побачимо визнання Японією історичних реалій", - заявив Лавров.

Кішида зі свого боку висловив Лаврову жаль із приводу односторонніх дій Росії.

Міністри домовилися провести двосторонні консультації щодо мирного договору в жовтні. Вони також обговорили майбутній візит президента РФ Володимира Путіна до Японії. Лавров заявив, що Кремль уже прийняв запрошення, але конкретна дата візиту залежить від Токіо.

Нагадаємо, раніше МЗС Японії висловило протест Росії через візит міністра сільського господарства на курильський острів Ітуруп (Сахалінська область). Наприкінці серпня Токіо заявив про протест у зв'язку з візитом російського прем'єра Дмитра Медведєва на той самий острів. Тоді в МЗС Росії сказали, що ніхто не зважатиме на японську позицію, формуючи робочий графік керівництва і членів уряду, а також буде продовжено "поїздки в цей російський регіон і послідовну реалізацію федеральної цільової програми "Соціально-економічний розвиток Курильських островів (Сахалінська область) на 2016 -2025 рр.

Японія регулярно висловлює невдоволення з приводу поїздок на Курили російських чиновників. Токіо вважає острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групу Хабомаї своїми територіями, Москва ці претензії відкидає, вказуючи, що всі Курильські острови увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram