ГоловнаСвіт

У Гонконзі 18-ту річницю приєднання до Китаю відзначили акціями протесту

Незадоволені діями Пекіна спалили прапор Гонконгу і портрет глави адміністрації Лян Чженьїна

У Гонконзі 1 липня тривають заходи на честь 18-ї річниці передачі цього спеціального адміністративного району материковому Китаю.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Фото: EPA/UPG

Одночасно з офіційною церемонією підняття прапора пройшла акції опозиції. Так, активісти спалили прапор Гонконгу і портрет глави адміністрації Лян Чженьїна.

Десятки тисяч протестувальників вийшли на вулиці з вимогою провести вільні вибори. Організатори протестного маршу оцінюють число його учасників у 48 тис. осіб, що, як зазначає Рейтер, є найнижчим показником з 1997 року.

Раніше у червні парламент Гонконгу відкинув запропоновану Пекіном виборчу реформу. Китай, однак, заявив, що його рішення про проведення виборчої реформи залишається чинним, незважаючи на те, що законодавчі збори Гонконгу ветували закон про вибори.

Відповідно до реформи, запропонованої Пекіном, з 2017 року громадяни зможуть вибирати прямим голосуванням главу виконавчої влади спеціального адміністративного району Гонконг, але тільки з трьох кандидатів, попередньо схвалених Пекіном.

Торік проти виборчої реформи виступили десятки тисяч жителів Гонконгу. У центрі міста з'явилися наметові табори мітингувальників, сталося кілька великих сутичок з поліцією. Акція Occupy Central тривала 2,5 місяці, протестувальники остаточно звільнили центр міста тільки у грудні.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки у 1997 році. При цьому пообіцяли, що Гонконг протягом наступних 50 років зберігатиме свої великі комерційні та соціальні свободи у рамках проекту "одна країна, дві системи": до 2047-го Сянгану надається широка автономія, в рамках якої він зберігає контроль над законодавством, поліцейськими силами, грошовою системою, митами і імміграційною політикою, тоді як пекінський уряд відповідає за оборону і зовнішню політику. Пекін, однак, все активніше втручається у справи Гонконгу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram