ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

До Держдуми внесено законопроект про кримінальну відповідальність за невиконання доручень Путіна

У російському уряді вважають, що додаткові санкції щодо чиновників будуть надлишковими

До Держдуми внесено законопроект про кримінальну відповідальність за невиконання доручень Путіна
Госдума
Фото: obozrevatel.com

На розгляд Держдуми внесено законопроект про кримінальну відповідальність чиновників за невиконання або зрив термінів виконання указів та доручень президента РФ.

Авторами ініціативи стали депутати нижньої палати парламенту від фракції партії "Справедлива Росія" Дмитро Горовцов, Михайло Ємельянов і Олександр Тарнавський, а також депутат від ОНФ Анатолій Карпов, інформує "Интерфакс".

Проект закону передбачає внесення поправок до кримінального, кримінально-процесуального та адміністративного кодексів щодо відповідальності за невиконання або неналежне виконання указів, розпоряджень і доручень президента РФ, вчинене особою, яка обіймає державну посаду або державну посаду суб'єкта.

Мова йде про випадки, коли таке невиконання спричинило суттєве порушення прав і законних інтересів громадян або організацій або охоронюваних законом інтересів суспільства чи держави.

Автори законопроекту, зокрема, пропонують доповнити ст. 293 (недбалість) КК РФ відповідальністю за невиконання президентських доручень і стягувати за таке порушення штраф у розмірі від двох до трьох мільйонів рублів ($37-55 тис.) або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період від трьох до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше Верховний суд РФ не підтримав законопроект, вважаючи занадто м'якою санкцію, пропоновану як покарання за невиконання указів президента. Зокрема, у відгуку ВС про ініціативу вказується на відсутність у нормах законопроекту такого виду покарання, як позбавлення волі для осіб, котрі не виконали укази президента. На думку судового органу, у разі ухвалення законопроекту особа, притягнута до відповідальності за невиконання або неналежне виконання указів президента, нестиме менш сувору відповідальність, "що прямо суперечить концепції законопроекту".

Однак депутат Горовцов не погодився з доводами ВС, заявивши "Интерфаксу", що хоча санкція проекту закону і виглядає надмірно м'якою, в такому разі важлива не важкість покарання, а його невідворотність і відсторонення осіб, які саботують вказівки глави держави. На його думку, позиція Верховного суду про посилення покарання аж до позбавлення волі - надмірна.

Негативний відгук на законопроект дав також уряд РФ. Торік у кабміні заявляли, що у законодавстві вже і так багато покарань для чиновників - статей про зловживання посадовими повноваженнями, їхнє перевищення і халатність.

У російському уряді вважають, що додаткові санкції будуть надмірними. Крім того, у "Білому домі" вказали, що у разі порушень термінів виконання доручень глави держави встановити винного складно, оскільки укази адресовано широкому колу осіб. Проти законопроекту також висловилися Генеральна прокуратура, Слідчий комітет, ФСБ, МВС, Держнаркоконтроль і міноборони РФ.

Тим часом автори ініціативи наполягають, що законопроект важливо ухвалити, оскільки зараз здійснюється тільки одне з 15 доручень президента. Раніше вони вказували, що уряд використовує різні способи ухилення від виконання вказівок президента, виконуючи лише деякі з них.

Нагадаємо, особливо багато преса писала про невиконання так званих травневих указів президента від 2012 року. У травні уряд відзвітував про те, що на 80% виконав доручення, які, згідно з "травневим указам", мали реалізувати дотепер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram