ГоловнаСвіт

​На купюрах у $10 вперше з'явиться портрет жінки

Рішення про те, хто саме буде зображений на банкнотах, ухвалять за кілька місяців

​На купюрах у $10 вперше з'явиться портрет жінки
Фото: www.treehugger.com

Міністерство фінансів США ухвалило рішення про розміщення портрета видатної жінки на оновлених купюрах номіналом у $10.

Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на заяву міністра фінансів США Джека Лью.

Купюри з оновленим дизайном з'являться у 2020 році на честь столітнього ювілею ухвалення 19-ї поправки до Конституції США, яка надала жінкам виборче право. Рішення про те, хто саме буде зображений на банкнотах, ухвалять протягом кількох місяців.

Востаннє портрет жінки зображувався на американських банкнотах ще у XIX столітті: з 1891-го по 1896 рік на срібних сертифікатах в один долар друкувалися портрети Марти Вашингтон - дружини першого президента США Джорджа Вашингтона.

З 1929 року на 10-доларових купюрах друкується портрет одного з "батьків-засновників" США, першого міністра фінансів країни Олександра Гамільтона. До цього центральне місце посідав сьомий президент Ендрю Джексон, якого "підвищили" до 20-доларових купюр.

В останні роки американські активісти проводять кампанію з розміщення портрета видатної жінки на банкнотах у $20. Зараз усі банкноти прикрашають портрети чоловіків, причому Джексон серед них є найбільш суперечливою фігурою: він виступав проти випуску паперових грошей і відзначився жорсткою операцією з виселення індіанців з південного сходу країни. Після завершення онлайн-голосування в березні перемогу здобула героїня боротьби проти рабства і суфражистка Гаррієт Табмен.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram