ГоловнаСвіт

Франція передала Росії частину технологій будівництва "Містралів"

У РФ розробили проект десантного корабля "Прибій", який стане альтернативою "Містралям"

Франція передала Росії частину технологій будівництва "Містралів"
"Мистраль"
Фото: EPA/UPG

Росія отримала від Франції частину технологій будівництва вертольотоносців типу "Містраль".

Про це заявив на форумі "Армія-2015" директор департаменту військово-технічного співробітництва Об'єднаної суднобудівної корпорації (ОСК) Олексій Дикий, інформує РИА Новости.

"Є три суб'єкти, які отримували ці технології, з приводу перших двох треба звертатися в міноборони, а третім є "Адміралтейські верфі", це технологія великоблочної збірки, що використовувалась у будівництві "Містралів", - сказав він.

Французька сторона вже передавала раніше в інженерний центр "Адміралтейські верфі" креслення кормової частини "Містраля", уточнив Дикий. І їх адаптували під виробничі потужності Балтійського заводу.

16 червня стало відомо, що Невське проектно-конструкторське бюро розробило проект десантного корабля "Прибій", який стане альтернативою французьким "Містралям". Будівництво планується почати у 2016 році. Проектування і будівництво російських десантних вертольотоносців внесено у довгострокову програму військового кораблебудування до 2050 року.

2 червня помічник президента Росії з військово-технічного співробітництва Володимир Кожин заявив, що ситуація з поставками вертольотоносців типу "Містраль" до Росії може вирішитися протягом літа. Він зазначив, що жодних офіційних паперів, які підтверджують остаточний розрив контракту, ще немає ні від французької, ні від російської сторін.

Раніше, 15 травня, Франція направила Росії пропозиції щодо розірвання контракту на поставку вертольотоносців, які передбачають повернення €785 млн за умови, що замовник дозволить продаж кораблів будь-якому потенційному покупцеві і погодиться розділити витрати, пов'язані з демонтажем з кораблів російського обладнання. Ці умови російська сторона відхилила.

Згідно з умовами контракту на будівництво двох кораблів типу "Містраль" вартістю €1,2 млрд, укладеного в червні 2011 року, перший вертольотоносець ("Владивосток") Франція мала передати Росії у листопаді 2014 року, термін здачі "Севастополя" закінчується 1 листопада 2015 року, однак Париж відмовляється співпрацювати з Росією через її позицію щодо України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram