ГоловнаСвіт

США і ЄС прискорять процес уведення санкцій проти Росії

За словами західних дипломатів, майбутні санкції проти РФ узгоджуватимуть заздалегідь, що дозволить вводити їх своєчасно.

США і ЄС прискорять процес уведення санкцій проти Росії
Фото: EPA/UPG

Влада США і ЄС вирішили прискорити процедуру введення нових санкцій проти Росії. Вони також допускають можливість відключення російських банків від міжнародної системи SWIFT, але розглядають це як крайній захід.

Про це повідомляє Associated Press із посиланням на американських і європейських чиновників.

У Вашингтоні і Брюсселі дійшли висновку, що головною вадою вже чинних антиросійських санкцій була тривалість процедури їхнього введення. За словами співрозмовників агентства, які говорили на умовах анонімності, часовий розрив у кілька тижнів між діями Росії, які слід карати, і введенням економічних обмежень дозволяв Москві підготуватися до них.

Новий підхід у рамках стратегії "Санкції на черзі" дозволить ввести негайні обмеження проти енергетичних і фінансових секторів російської економіки, якщо бойовики на сході України діятимуть агресивно проти київської влади.

Джерела АР також зазначили, що на Заході побоюються, що влітку бойовики за російської підтримки можуть почати наступ на Харків, Маріуполь чи зайняти території Донецької та Луганської областей, які зараз контролює український уряд.

В адміністрації президента США Барака Обами наполягають на координації відповідних заходів із Європою, щоб досягти максимального економічного ефекту. Однак необхідність погоджувати санкції усіма 28 членами Євросоюзу затягує процес їхнього введення. У рамках оновленої стратегії обмеження будуть узгоджувати заздалегідь, що дозволить вводити їх своєчасно.

Майбутні санкції, за словами джерел АР, ґрунтуються на таких принципах: вони повинні завдавати Росії більшого збитку, ніж США чи будь-кому з членів ЄС; бути легкими в реалізації й ефективними.

Крайнім заходом за найсерйозніші порушення, за словами джерел агентства, стануть жорсткі фінансові санкції, зокрема відключення низки російських банків від системи SWIFT, що прирівняє Росію до Ірану, покараного за реалізацію своєї ядерної програми.

Мінімальні обмеження передбачають розширення "чорного списку" російських чиновників і бізнесменів, яким закриють в'їзд на Захід і заборонять ведення бізнесу в західних країнах. Американські та європейські чиновники додали, що нові заходи будуть спрямовані на обмеження експорту російських енергоносіїв, відлучення російських банків від міжнародних фінансових ринків і позбавлення російських компаній можливості вести прибутковий бізнес за кордоном.

Американська сторона, за словами джерел АР, наполягає на вжитті заходів, спрямованих проти зарубіжних дочок російських компаній, а також проти нових секторів економіки, зокрема гірничодобувної промисловості і машинобудування. Обмеження у сфері енергетики можуть включати санкції проти бізнесу, що здійснює розвідку газових родовищ або виробляє й налагоджує обладнання для видобутку і транспортування сланцевої нафти.

Джерела агентства підтвердили, що американці та європейці розробляють однаковий набір санкцій, хоча ще і не дійшли до згоди, який тип обмежень слід вводити за конкретний тип порушень. На Заході сподіваються, що схід України отримає більше автономії, а це покладе край насильству і зробить непотрібними подальші санкції.

Про розробку нових санкцій у Вашингтоні і Брюсселі 12 червня повідомляв телеканал CNN із посиланням на анонімні джерела. Вони стверджували, що обмежувальні заходи повинні зачепити російські фінанси, енергетику і оборону.

На початку червня на саміті G7 в Німеччині лідери провідних індустріальних країн світу заявили про готовність ввести проти Росії нові санкції, якщо вона не буде сприяти виконанню Мінських угод або буде заохочувати подальші агресивні дії проти України.

Євросоюз прив'язав скасування економічних санкцій, введених у липні 2014 року, до виконання Мінських угод. Напередодні, 17 червня, повпреди країн ЄС узгодили продовження антиросійських санкцій на півроку, до кінця січня 2016 року. Цей захід буде затверджено на зустрічі європейських міністрів закордонних справ у Люксембурзі 21-22 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram