ГоловнаСвіт

Палата представників США заборонила збирати дані про дзвінки американців

Спецслужби США зможуть отримувати телефонні метадані американців за згодою суду.

Палата представників США заборонила збирати дані про дзвінки американців
Палата представителей США
Фото: wikipedia.org

Палата представників конгресу США в середу, 13 травня, схвалила законопроект, який наказує припинити масштабний збір спецслужбами телефонних метаданих.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Проект підтримали 338 конгресменів, проти нього проголосували 38.

Згідно з документом, який отримав назву "Акт про свободу" (USA Freedom Act), відповідну інформацію можна буде отримувати, тільки якщо суд визнає, що стосовно об'єкта розслідування існує обґрунтована підозра про його зв'язки з тероризмом.

Як наголошують, така потужна підтримка ініціативи в нижній палаті, продемонстрована і демократами, і республіканцями, може збільшити тиск на лідера республіканської більшості в Сенаті Мітча Макконнелла. Раніше Макконнелл і кілька інших знаних сенаторів-республіканців заявили, що воліли б продовжити до 2020 року програму збору масиву даних, яка функціонує на підставі "Патріотичного акта" США, прийнятого після терактів 11 вересня 2001 року.

На цю проблему звернув увагу громадськості колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден, який нині переховується в Росії від переслідування за розголошення секретної інформації.

Білий дім заявив, що президент Барак Обама підтримує "Акт про свободу" і підпише його.

16 грудня 2013 року Федеральний окружний суд США задовольнив позов двох американців Ларрі Клаймана і Чарльза Стренджа до уряду й Агентства національної безпеки США (АНБ), постановивши припинити збір інформації на базі їхніх телефонних розмов. На думку суду, програма суперечить четвертій поправці до Конституції, що захищає американців від необґрунтованих обшуків.

За словами відповідачів, програма не дозволяє стежити за змістом розмов, а лише фіксує метадані - номери абонентів, дату і тривалість розмов. Суддя, однак, засумнівався в її ефективності, оскільки уряд не назвав жодного випадку, коли збір метаданих допоміг запобігти терористичній атаці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram