ГоловнаСвіт

Колишній генсек ООН запропонував створити нову світову організацію

Бутрос-Галі виступив за ООН "третього покоління"

Колишній генсек ООН запропонував створити нову світову організацію
Фото: haqqin.az

Колишній генсек Організації Об'єднаних Націй Бутрос Бутрос-Галі запропонував створити нову міжнародну організацію, пише азербайджанське видання haqqin.az.

Про це він повідомив у спеціальному зверненні у зв'язку з третім Глобальним форумом відкритого суспільства, який днями відкриється в Баку. "Як створити впевненість у стабільності світового порядку? Як повернути довіру у відносини між країнами? На ці питання у мене тільки один варіант відповіді - створення нової міжнародної організації", - заявив Бутрос-Галі.

"Я можу сказати, що технологічна революція винайде новий механізм - нову організацію, яка дозволить нам керувати ключовими гравцями у світовій політиці. Ця організація представлятиме третє покоління міжнародних організацій. Так Лігу Націй, що колись об'єднала в собі 50 держав, можна вважати першим поколінням міжнародних організацій. А Організація Об'єднаних Націй (ООН), створена після Другої Світової війни, безсумнівно, - друге покоління", - додав він.

Бутрос-Галі висловив думку, що держави більше не є ключовими гравцями у суспільних відносинах. "Вони занадто малі для вирішення великих життєвих проблем і занадто великі для вирішення дрібних проблем. І тому проблеми, які держава не в силах вирішити, повинні направлятися в міжнародні організації. Таким чином, держава вступає у своєрідну конкуренцію як з приватними, так і з громадськими організаціями: НВО, регіональними парламентами, церквами, політичними партіями, профспілками, революційними рухами", - сказав Бутрос-Галі.

На його думку, в новій організації повинні брати участь не тільки держави, але й неурядові організації.

"Ця нова світова організація має бути близькою до Генеральної Асамблеї ООН і об'єднувати недержавні суб'єкти. Тільки зміни у світовому уряді можуть повернути довіру до міжнародних відносин, яка стане важливою темою майбутньої конференції в Баку", - додав він.

Шостий генсек ООН Бутрос Бутрос-Галі очолював організацію з 1992-го по 1996 рік.

Нагадаємо, що ООН ніяк не може вплинути на Росію, незважаючи на порушення нею норм міжнародного права під час анексії Криму та збройного конфлікту на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram