ГоловнаСвіт

У парламенті Франції відбудеться символічне голосування щодо статусу Палестини

Зараз офіційний Париж не класифікує Палестину як державу

У парламенті Франції відбудеться символічне голосування щодо статусу Палестини
Французский парламент
Фото: polit.pro

У парламенті Франції наступного місяця відбудеться символічне голосування про визнання держави Палестина.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Хоча на цей момент офіційний Париж не класифікує Палестину як державу, французька влада каже, що готова визнати її такою, якщо це сприятиме миру між палестинцями та Ізраїлем. Як зазначає Рейтер, рішення Парижа, ймовірно, спровокує хвилю критики з боку Ізраїлю.

30 жовтня Швеція офіційно визнала Палестину, а після неї символічне голосування з цього питання провів парламент Великобританії. Пропозиції провести голосування про визнання Палестини державою звучали також в іспанському й ірландському парламентах.

З ініціативою провести голосування щодо статусу Палестини виступили владна Соціалістична партія Франції і "Лівий фронт". Партії закликають французький парламент "використовувати визнання Палестинської держави як інструмент для остаточного врегулювання конфлікту". Очікується, що дебати з цього питання пройдуть у Національних зборах Франції (нижня палата парламенту) 28 листопада, а в Сенаті (верхній палаті) - 11 грудня.

Тим часом, навіть якщо французькі законодавці визнають Палестину державою, результати голосування не зобов'язують уряд міняти свою дипломатичну позицію.

Читайте: Ізраїль вирішив відкликати посла зі Швеції

Разом з тим МЗС Франції у середу не прокоментувало питання голосування про статус Палестини в парламенті, проте підкреслило необхідність терміново відновити мирні переговори, які приведуть до створення Палестинської держави.

"Франція приєднується до рішення про дві держави, - сказав представник відомства Ромен Надаль на щоденному брифінгу. - Це рішення означає, що Франція визнає Палестинську державу".

Нагадаємо, в листопаді 2012 року ООН підвищила статус Палестини до держави-спостерігача. Тоді Париж підтримав цей крок. Таким чином, де-факто Палестину визнали державою (раніше ООН розглядала її як "утворення") і, відповідно, вона отримала цілу низку нових прав, у тому числі право звертатися до Міжнародного суду зі скаргами на дії Ізраїлю. Ізраїль не визнає юрисдикції цього суду, однак юридичні наслідки палестинських позовів можуть ускладнити перебування ізраїльтян у країнах, де юрисдикція МКС визнається. Крім того, Палестина отримає офіційний статус незалежної держави, окупованої іншою країною. Цей статус серед іншого визначить кордони Палестини: їх зафіксують на лінії розмежування, яка передувала війні 1967 року - зі Східним Єрусалимом і без єврейських поселень на Західному березі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram