ГоловнаСвіт

Каталонія зажадає від Мадрида узгодити референдум про незалежність

9 листопада в Каталонії пройде неофіційне опитування щодо відокремлення від Іспанії

Каталонія зажадає від Мадрида узгодити референдум про незалежність
Артур Мас
Фото: EPA/UPG

Очільник Каталонії Артур Мас заявив у середу, що відправить заяву на ім'я прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя, в якій попросить його узгодити новий референдум про незалежність Каталонії "в остаточній формі".

Про це повідомляє РИА Новости

За його словами, "остаточне голосування" дасть каталонцям можливість визначити "свої відносини з рештою країни", як це було у Квебеку (Канада) і Шотландії (Великобританія). Він також зазначив, що цей документ вкотре продемонструє, що уряд автономії "готовий розмовляти, вести діалог і сідати за стіл переговорів, як це роблять ті, хто хоче знайти взаємовигідне рішення для всіх". При цьому Мас наголосив, що уряд автономії не тільки захищає свободи каталонців, а й "права всього іспанського народу". Звернення до Рахоя голова Каталонії має намір відправити наступного тижня, після того як стануть відомі результати неофіційного опитування населення.

На 9 листопада в Каталонії заплановано неофіційне опитування про незалежність, яке проведуть у формі своєрідної консультації з населенням. Каталонцям належить відповісти на питання "Чи хочете Ви, щоб Каталонія стала державою?" і "Якщо так, то чи хочете Ви, щоб Каталонія стала незалежною державою?". Мадрид вважає опитування незаконним і подав кілька позовів до Конституційного суду. У вівторок КС прийняв черговий позов до розгляду, таким чином заблокувавши проведення опитування про відокремлення Каталонії щонайменше на п'ять місяців. Проте влада Каталонії заявила, що однаково має намір провести голосування 9 листопада.

Виступаючи в середу на форумі Forum Europa Tribuna Catalunya, Мас заявив, що підтримує опитування 9 листопада "як захист фундаментальних прав каталонського народу - прав на думку, свободу слова й участі".

Він також нагадав, що йдеться не про завуальований референдум, яким його намагається подати Рахой. "Немає ні офіційної організації виборів, ні чиновників, ні виборчих бюлетенів", - заявив Мас.

Він також закликав каталонців "не боятися" брати участь в опитуванні. "Ми діємо відповідно до демократичних норм і поважаємо закон", - наголосив Мас. За його словами, останніми роками Каталонія відстоює "природне право - право визначати" свої відносини з Іспанією. "Це природне право не визнається, і боротьба, яку ми ведемо, спрямована на те, щоб визнали це наше право і щоб ми могли ним скористатися". Іспанський уряд, за його словами, зі свого боку демонструє "невігластво, незнання, нетерпимість", оскільки не запропонував жодної ініціативи для врегулювання конфлікту про суверенітет, додав Мас. Згідно з опитуванням, проведеним інститутом вивчення громадської думки Metroscopia, 44% каталонців мають намір проголосувати за незалежність, 42% - за збереження автономії в складі Іспанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram