ГоловнаСвіт

Французький банк заплатить $ 9 млрд за недотримання санкцій

Фінансовій установі тимчасово заборонять розрахунки у доларах

Французький банк заплатить $ 9 млрд за недотримання санкцій
BNP Paribas
Фото: level39.co

Французький банк BNP Paribas та влада США домовилися про розмір штрафу, який банк повинен заплатити за порушення режиму санкцій проти кількох країн.

Як повідомляє 23 квітня агентство Рейтер, банк заплатить від восьми до дев'яти мільярдів доларів.

Окрім того, для BNP Paribas встановлять тимчасову заборону на розрахунки в доларах та звільнять деяких співробітників.

Вашингтону вдалося з'ясувати, чи обходив BNP Paribas американські санкції, введені, перш за все, стосовно Судану у період з 2002 до 2009 року. Одне з найважливіших питань полягало у тому, чи "вичищав" французький банк ідентифікаційну інформацію під час електронних переказів грошових коштів для того, щоб вони могли пройти непоміченими через фінансову систему США.

Французький банк вів переговори з американською владою практично у щоденному режимі протягом декількох тижнів.

Джерело агентства повідомило у неділю, що розслідування торкнулося угод більш ніж на $100 млрд, які пов'язані з порушеннями режиму санкцій проти Судану, Ірану та Куби.

Переговори почалися на початку червня. Тоді влада США висунула найбільшому французькому банку претензії на $16 млрд. Сам BNP Paribas хотів заплатити лише близько $1 млрд.

Раніше США неодноразово домагалися виплати великих штрафів у подібних справах. Так, у 2012 році британська банківська група HSBC заплатила $1,9 млрд, щоб зняти звинувачення у співпраці з країнами, проти яких США ввели санкції. Остання аналогічна справа була зі швейцарським банком Credit Suisse. 20 травня цього року цей банк визнав свою провину у сприянні ухиленню американських громадян від податків, після чого заплатив штраф у розмірі $2,6 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram